Leireilyvarusteet

Onnistuneeseen leireilyyn tarvitaan jonkin verran tietoa, taitoa ja tarvikkeita. Tietoa saa kirjoista, lehdistä, netistä ja tietenkin muilta harrastajilta. Taitoa saa vain harjoittelun ja kokemuksen kautta. Ja tarvikkeita voi tehdä, ostaa, teettää, lainata tai vaikka varastaa

Asumus

TelttaJonkinmoinen säänsuoja on yleensä tarpeen, mutta asumusta hankkiessa kannattaa ajatella paitsi käytännöllisyyttä myös aliaksesi elinoloja -mikä sopii intiaaniharrastajalle ei ehkä sovi uhkapelurimeksikaanolle”

Perus periodiasumus reissussa on laavu. Ja kun ei olla reissussa niin hirsitalo, maakuoppa tai lautahökkeli. Laavun katteeksi sopii hyvin valkaisematon puuvillakangas, muista myös että monesti lahonsuoja-aineet ja palokyllästys ovat toisiaan heikentäviä aineita. Itse olen teettänyt oikeanlaista kangasta. Laavu on kätevä ja sosiaalinen asumus, vieraita avoimille tulille saapuu aina.

Intimiteettisuoja ja vorot ovat laavun vitsauksia, kuten myös ajoittainen kylmyys. Laavun pohjalle kannattaa myös tehdä pohjavaate, mutta muoveja en suosittele, niihin vesi jää vain lammikoksi. Itse käytän puuvillakangasta pohjalla, huonoja huopia niiden päällä, ja sitten taljat ja huovat.

Telttamalleja on monta, ja niiden rakenne vaihtelee huomattavasti eri aikakausina ja eri käyttötarkoituksissa. Näppärä yöpymisteltta on simppeli koirankoppimainen A-teltta, eli matala yhdestä (tai kahdesta toisiinsa napitetusta) kankaasta tehty harjakatos. Edistyneemmät mallit onkin sitten kasvatettu seinillä ja sisään on tungettu jopa kamina.

Alla oleva kuva kertoo, mistä dogtent on saanut nimensä. Amerikan sisällissodan aikaan sanottiin, että ainoastaan koira pystyy ryömimään sinne ja pysymään sateella kuivana.Telttamalleja on monia ja niitä on helppo valmistaa myös itse, ompelukoneen tai tv-sohvanurkkauksen tulee vain olla tilava.


Tipi on tunnelmaltaan ainutlaatuinen asumus joka sopii hyvin aliakselle joka olisi elänyt 1800-luvulla suurilla tasangoilla, ja jolla sattuu olemaan intiaanivaimo”¦ Kunnon Cowboy ei sellaisista piittaa ja Longhuntterit eivät olisi sellaista nähneetkään. Tipi on raskas tehdä, raskas kantaa, raskas pystyttää ja erityisesti salkojen roudaaminen on tuskaa.

Ja aina voi nukkua Cowboy-tyyliin taivasalla.

Peti

Kylmä tulee alta, ja veto vilustuttaa. Pedin alle joko ilmaa (lue sänky) tai jotain missä se lämmin ilma elää (lue kuusenhavuja, makuualusta, taljat). Alimmaiseksi kannattaa laittaa kaistale jotain mikä hieman estää kosteuden nousua, tiivis kangas tai pieni pala muovia (isoon tulee lammikoita), sen päälle kasataan kaikenmoista eristettä ja lämmikettä, porontaljat ovat sikahalpoja, mutta niistä lähtee paljon karvaa kuten muistakin onttokarvaisista taljoista. Ehdottomasti mukavin patja ja peitto tulee biisonista tai yhteenommelluista lampaantaljoista. Kunnon villahuovatkin kyllä toimivat. Ja jos on oikein paleluun taipuvainen voi huovista tai taljoista ommella pussin. Tai jos todellakin haluaa ottaa makuualustan ja makuupussin niin voihan niillekin ommella pussin päälle.

Teltta

Mielenkiintoinen ratkaisu on Cowboy-Bedrol, kunnon puuvillakankaasta laskostettu “pussi”, joka kiinnitetään soljilla tai naruilla pussin muotoon, sisälle huoppa, ja kangas vaan pään yli. Jos kangas on hyvää, ja kunnolla käsiteltyä voi Cowboy-bedrollissa nukkua taivasalla sateessa. Ja mikäli käytät satulaasi tyynynä, tulee satula pussin sisään!.


1700- luvulla käytettiin knapsackkiä, iso puuvillakankainen pussi johon tavarat laitettiin sisään, homma rullattiin ja remmeillä toisen olan yli koko roska. Nukkumaan mennessä tungetaan jalat ja huopa pussin sisään, ja koetetaan nukkua parhaan mukaan. Pussin tulisi olla sen verta iso että sinne mahtuu edes vyötäröä myöten.

Ja ainahan voi rakentaa sängyn. Improvisoitu sänky syntyy helposti kahdesta pitkästä riusta joiden ympärille kääritään huopa, koko roska ylös maasta esim. pöllien päälle, ja nukkumaan. Nukkujan paino toivottavasti pitää huovan paikallaan. Jos oikein haluaa rakennella niin voi tehdä kunnollisen taitettavan retkisänkyn, joka avattuna pysyy avonaisena erillisten päätyjen avulla. Intiaanit tekivät pajunvesoista yhteen ompelemalla sänkyjä ja selkänojia.

Survivor- ja partiohäiskät tuntevat vielä tusinoittain muita ratkaisuja, kuten kuumien kivien kautta kuumennetun hiekan päällä nukkuminen, mutta ei niistä enempää.

Sapuska

Toki sitä voi syödä pizzaa ja italiansalaattiakin leirillä, mutta kyllä osa leikkiä on myös ruoka ja sen laittaminen. Cowboyt elivät kuukausitolkulla hieman härskiintyneen suolaporsaanlihan (lue silava) avulla, mutta onhan sitä muitakin ratkaisuja. Itse tykkään pakata matkaan sellaisia perusjuttuja, lihaa sen verran että sen voi syödä ennen kuin se pilaantuu, lihakin mielellään riistaa, jauhoja joista voi paistaa leipää kuumilla kivillä tai pannussa, riisiä, papuja, juureksia ja vihanneksia. Kaikki kuivakama on kivaa, kuivaliha, kuivatut vihannekset jne. Herkuksi kannattaa varata klimppi tummaa suklaata ja kuivattuja hedelmiä. Ja tietty tarvitaan suolaa, pippuria ja kahvia. Ja itse otan aina mukaan chilejä ja valkosipuleita. Ja jos olet maitonarkkari, niin maito säilyy hyvin savipullossa, maitojauhe on lähes ikuista ja myös ne pienet hyla-purkit pitää pitkään. Salmiakkinarkkareille nippu pääkalloja liivintaskuun.

Jos mitenkään ehdin ja viitsin niin pyrin käymään kaupassa jo reissua edeltävänä päivänä, silloin kerkeää purkamaan kamat tyhmistä muoveista ja uudelleen pakkaamaan ne voipaperiin ja kangaspusseihin. Ja juomat hauskoihin vanhoihin pulloihin. Ja jos tykkäät niistä tölkkiruuista, niin kannattaa liottaa ne kaikki vedessä niin että etiketit lähtee. Näin ne näyttää hauskemmilta, ja on paljon jännempää kun ei tiedä mitä syö.

Jos on pakko käydä kaupassa vasta matkan varrella niin pyrin poimimaan hyllyltä sellaisia helppoja ja ihan autenttisia vaihtoehtoja kuten merimiesten vanikkaa (näkkileipä) ja kuivakeksejä, pakastealtaasta jokin lintu mukaan ja kalatiskistä kunnon vongale.

Tyylikkäintä olisi tietenkin metsästää sapuska paikan päällä”Ilman ruuanlaittovälineitäkin pärjää, mutta se leireilyn perusruoka (Kaikki kattilaan ja kiehutetaan kuusi tunti) on kyllä vaikea tehdä ilman jonkinmoista pottaa. Kuten kahvikin. Eli mukaan ainakin jokin tötterö, esim. emalikattila kannella varustettuna, tai se parempi ja raskaampi vaihtoehto valurautapata, ja tietenkin kahvipannu. Myös paistinpannua kannattaa harkita. Käytäntö on myös opettanut että kokkausvälineisiin kuuluu myös jokin rätti patalapuksi (säästää mokkasiinejä), kauhan tapainen väline ja semmoinen risu tai harjaskimppu jolla koko roska pestään. Leikkuulaudan saa halosta, ja kamat kipataan suoraan pataan. Joskus olisi tosi kiva kun olisi “kannettava keittiö”, eli yksinkertaisuudessaan noin suunnilleen puhdas kangas jossa kaikki tarpeellinen ja jonka päällä voisi laittaa sapuskaa noin niinkuin suunnilleen hygienisesti. Sakemanniharrastajilla oli ihan oikeitakin keittiöitä, isoja laatikostoja joissa on kaikki ruoka-aineet suojassa koirilta, kärpäsiltä ja sateelta, auki kääntyvä työtaso ja kaikki mausteet yms. mukavasti käsillä, jokainen omassa tinakupissaan.

Teltta
Tärkein sapuskaväline on kuitenkin tukeva suljettava arkku tai laatikko. Paras olisi sellainen oikea puurungolla, metallivahvikkeilla ja nahkapäällysteellä, mutta kyllä kirpparin 10 mk:n nahkainen matkalaukkukin käy. Ilman säilytysarkkua, ruokasi ovat ääkiä leirin koirien masussa.

Ja tietenkin tarvitaan kuppi, kulho ja lusikka, ehkä jopa haarukka ja lautanen. Ne kaikki saa kirpparilta kertakäynnillä. Niin, tietenkin se puukkohan on kaikilla?

Joillekin kylmälaukku on elintärkeä asia. Sen styroksihirviön voi muuten upottaa laatikkoon, jolloin sen päällä voi myös istua. Ja pussi päälle.

Ja lopuksi tärkeimpänä vesi. Sitä tarvitaan paljon, koska olet todennäköisesti ainoa joka sitä on muistanut tuoda. Ja yleensä iso astia, sillä ei sitä kukaan jaksa käydä täyttämässä. Sellainen virolainen tammitynnyri olisi tosi makee, mutta hätätilassa muovitankki kangassäkkiin ja menoksi. Pidemmillä leireillä kannattaa ottaa mukaan vedenpuhdistustapletteja, ne ei paljon maksa ja toimivat riittävän hyvin vaikka joutuisikin jotain suovettä hörppimään.

Tuli

Jotta tuo kokkailu onnistuisi ja tupakatkin palaisivat olisi kiva saada tuli palamaan. Jos ollaan autolla liikenteessä kannattaa ottaa himasta tai lähimmältä huoltamolta nippu oikeasti kuivaa polttopuuta, kyllä se märän metsä laho pöllikin palaa mutta on niin kiva käynnistellä ekat tulet, ja keskellä yötä tehtävät hätätulet kuivan puun kanssa. Tulilla istuskellessa on hauska ja hyvä tapa siinä ohimennen keräillä kuivaa sytykettä, tikkuja, tervasta yms. ja kääriä koko juttu tuohenpalaan. Näitä kun viskoo kamojen sekaan kuivumaan niin seuraavalla reissulla sieltä löytyy kätevä instant-fire.

Sytkät on tösi törkeitä, ja ne voisikin jättää kotiin. Tulitikkuja taskut täyteen ja visakortilla jenkeistä niitä buutsinpohjasta-raapaistavia noin niin kun näön vuoksi mukaan. Tai sitten voi hakata kipinää piikivellä ja teräksellä, mutta silloin on kyllä kannattanut etukäteen liottaa taulakääpää virtsassa tai hiillostaa puuvillakangasta metallitörpössä.

Ja sitten se kirves. Kirves on kiva. Uskokaa mua. Tomahawkit on nättejä ja sopii hyvin esim. naapurin kalloon tai säkkivälineen roskikseen, mutta polttopuita tehdään kirveellä. Itse olen hylännyt kaikki räpellykset ja siirtynyt käyttämään ruotsalaisia toimivia ja ihan kivannäköisiä kirveitä.

Sahaa en ole juuri tarvinut. Koska teetän puut muilla. Jos oikeasti joudun tekemään itse polttopuut on saha ehdoton. Vaelluksilla riittää pelkkä sahan terä, ja pari palaa rautalangaa. Näistä voi sitten taiteilla tukevaan kuusenoksaan varsin käyttökelpoisen sahan.

Kalusteet

Niitä ei tarvita. Mutta jos niitä raahataan niin niitten tulisi olla edes kauniita. Eikun pajalle ja kokoonpantavat tuolit ja pöydät kasaan.

Asepussit ja -kaapit

Näitä tarvitaan, ja niiden tulisi kestää kylmää, kuumaa ja kosteaa. Ai niin ne pyssyt ja releet sinne sisään.

Vaatteet

Otetaan mukaan ne kaikki periodivehkeet mitä on ja mitä tarvii. Jos ei vielä ole mitään, niin nopeasti nytten. Kirpparilta saa ihan hyvät villakangashousut jopa henkselinapeilla, ja sen riihipaidan (se on se kaulukseton pystyraitainen flanellihässäkkä joka oli sun vaarin päällä siinä ainoassa valokuvassa), puuvillakalsarit (sellaiset SA-int/sairaalamallit), villa/pellavasukat, hyvässä lykyssä myös hyvät liivit ja vanha puvuntakki, ja jos olet oikein onnekas niin siellä on jopa jokin hauska hattu. Muuten se mummon kutoma villamyssy tai Antero-enon lättähattulippalakki käy mainiosti. Saappaat onkin se vaikein juttu, jos et löydä mitään, niin käy paljain jaloin

ja aina voi leikkiä inkkaria ja pukeutua pelkkää lannevaatteeseen ja huopaan.

Sekalaiset

-Narua ja köyttä ei ole koskaan kellään, mutta kaikki niitä tarvitsee
-Makee periodiroskis
-Vessapaperi. Vessapaperi. Vessapaperi
-Hotapulveri. No ok, siis buranaa ja närästyslääkkeitä.
-Tallelokero, eli jokin systeemi jossa on rahat, autonavaimet, kondomit ja muut jotka ovat aina hukassa kun niitä tarvitaan
-Kynttilät ja lyhdyt
-Villasukat, -hanskat ja –myssyt: näiden kanssa nukkuminen on aina kivempaa
-Ohut kangas naaman päälle hyttyssuojaksi. Vaikka et pistoista välittäisikään niin pysyypähän ininä ja kutittavat kärpäset poissa, mutta hengitys onnistuu paremmin kuin sen villahuovan läpi
-Projekti. Voihan sitä tietenkin vetää koko ajan viinaa tulilla, mutta joskus pieni nahkatyö, uusi ruutisarvi tai akvarellimuistio voisi olla vaihtelua
-Aseenkantoluvat ja henkkarit
-Sideharso ja laastaria
-Tampoonit ja e-pillerit. Niille jotka niitä tarttee
-Rasvaa. Kenkiin, pyssyyn ja iholle
-Neula ja lankaa. Ne sun pöksyt ratkee kuitenkin
-Lahjat, lahjukset ja uhkapelipanokset
-Ylimääräinen western-roina ja raaka-aineet myytäväksi huopakirpparilla leirin jälkeen
-Piiput, sikarit ja röökit. Viina.
-Lapio. Voi kun jollain olisi joskus mukana lapio
-Kello. Sillä ei tee mitään mutta se on makee. Siis jos se on makee
-Kompassi. Ei silläkään mitään tee mutta onhan se kiva.
-Varalasit, piilolinssit, saippua, hygieniapyyhkeet –jos niitä tarvit
-Peili, jos haluat nähdä kuinka hölmöltä aamuisin näytät
-Kampa jos niitä hiuksia vielä on
-Partaveitsi ja saippua. Clean shave on tyylikästä
-Vaipat. Erityisesti jos mukanasi on pieniä lapsia
-Koiranruoka, kippo ja köysi. Olettaen että mukanasi on koira
-Rahaa. Varsinkin jos olet jollekin velkaa
-Poppia autoon
-Vaimo (tai mies). Tätä ei kannata unohtaa, siitä saattaa olla iloa
-Kännykkä. Jos kaikki menee p**seelleen niin sillä voi soittaa säkkijärven polkkaa, pitsaa ja taksin…