10 vuotta sitten: 20-vuotias Koskenkorvan Amerikka juhlii

COWSin täyttäessä tänä vuonna 20 vuotta ja päivittäessä www-sivujaan, lienee sopivaa nostaa esiin vanha artikkeli yhdistyksen sivulta, kun pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Jari Mäki Oy juhli yrityksen 20-vuotista taivalta sekä Ilmajoen Vuoden Yrittäjä 2009 -palkintoa 10 vuotta sitten. Onnea Jari Mäki Oy’lle, kun tänä vuonna täyteen tulee 30 vuotta!

Jari Mäki Oy
www.jarimaki.fi

Teksti ja kuvat: Susanne Mäki

Voisi sanoa että kaiken alku johtaa 60-luvun alkupuolelle, kun televisiot tulivat koteihin. Ensimmäinen kiinnostuksen kipinä syttyi amerikkalaisia tv-sarjoja seuratessa, tietenkin salaa oven takaa. Eihän tuolloin alle kouluikäinen Jari Mäki saanut lupaa katsoa televisiosta länkkäreitä myöhään illalla.

Kiinnostus kasvoi vuosien mittaan ja merkki jos toinenkin irtosi autopurkaamolta. Silmät innostuksesta kiiltäen Jari pyöräili purkamolle päivä toisensa jälkeen ja ihasteli kylän lääkäreitä ja johtajia jotka ajelivat upeilla dollarihymyillä.

70-luvun lopussa tuli ensimmäisen oman ison hankinnan aika, ja talliin haettiin Kauhajoelta kuus-seiska Ford Fairlane, joka tallista muuten löytyy edelleen. Samoihin aikoihin suuntautuu myös ensimmäinen, ja se kaikkein tärkein reissu. Unelmien täyttymys oli ulkomaanmatka 70-80-luvun taitteessa rakkaan harrastuksen paratiisiin, Amerikkaan.

Merkittävä yhteistyökumppani ja puoliso Katariina löytyi vuonna -82 Ilmajoen Osuusmeijeriltä. Yhteiset suunnitelmat ja kiinnostuksen kohteet pyörivät mielessä ja kehittyivät vuosien mittaan. Harrastuspohjainen käytettyjen jenkkiauton osien irrottelu ja myyminen muuttui 80-luvun lopulla enemmän ja enemmän työllistäväksi ja lopulta oma yritys perustettiin vuonna 1989. Ensimmäisenä kesänä kierrettiin tapahtumia ympäri Suomen ja tuolloin muutaman vuoden ikäinen vanhin lapsi, Susanne nukkui päiväunia mm. myyntipöydän viereen nurmikolle parkkeeratun upouuden GMC Pick Up:in alla, koska auringonpaisteessa auton sisällä oli liian kuuma.

Harrastustilat jäivät yritykselle pian pieneksi, ja ensimmäisiä varastotiloja rakennettiin kesällä 1990. Perheen toisen lapsen, Mariannen nukkuessa vaunuissa päiväunia äiti vasaroi varaston kattoon ripulautoja.

Alusta alkaen itse maahantuotuun tuotevalikoimaan ovat kuuluneet mm. maski- ja keulamerkit, lasikuitukatteet ja astinlaudat, joita myytiin alkuvaiheessa ympäri Suomen järjestetyissä swap- meetingeissä.

Myymälätilat rakennettiin vuonna 1996 ja 90 -luvun loppupuolella kantritanssin suosion kasvaessa yritys otti tuotevalikoimaansa auton osien ja varusteiden lisäksi myös laajan valikoiman western-tuotteita stetsoneista western-paitoihin ja bootseihin.

Amerikkalaisten autojen huolloille rakennettiin erikoisautokorjaamo vuonna 2005. Korjaamotiloja on laajennettu puolta isommaksi kesän 2009 aikana, jolloin korjaamolle hankittiin myös Suomen pisin erikoisvalmisteinen 9-metriä pitkä siltanosturi, mikä mahdollistaa esimerkiksi limusiinien nostamisen.

Viime kesänä 20 vuotta täyttänyt yritys työllistää yhdeksän vakituista työntekijää. Perheyrityksessä isä-Jarin ja äiti-Katariinan lisäksi työskentelevät tytär Susanne ja poika Tommi. Päätoimiala ovat edelleen amerikkalaisten autojen varaosien ja varusteiden maahantuonti ja myynti sekä huoltokorjaamotoiminta. Myös Limousine- ja erikoisautovuokraus, sekä kantri- ja westerntuotteet sekä amerikkalaiset lahjatavarat kuuluvat palveluihin. Parin viime vuoden aikana tuotevalikoiman osaksi ovat tulleet myös mopoautojen varaosat ja varusteet perheen pojan, Tommin innostuksen saattelemana.

Jari Mäki Oy palkittiin Etelä-Pohjanmaan maakunnallisella Vuoden Yrittäjä -palkinnolla vuonna 2007 ja Ilmajoen kunnan Vuoden Yrittäjä -palkinnolla marraskuussa 2009.


Service2009: Jari Mäki Oy laajensi USA-autojen huoltokorjaamoaan kesän 2009 aikana. Nyt korjaamossa on tilaa viidelle autolle, ja 9-metrinen siltanosturi mahdollistaa myös limusiinien nostamisen.


Nosturi: Siltanosturille voidaan ajaa limusiinin sijasta myös kaksi normaalia henkilöautoa peräkkäin.


CountryGirl: Jari Mäki Oy:n tuotevalikoimaan kuuluvat amerikkalaisten autojen varusteiden ja varaosien lisäksi laaja valikoima western-harrastajien vaatteita ja asusteita stetsoneista bootseihin ja western-paidoista koruihin. Kuvassa perheen nuorin lapsi Pauliina.


VuodenYrittäjä: Jari Mäki Oy valittiin Ilmajoen kunnan Vuoden Yrittäjäksi 2009. Kuvassa yrittäjäpariskunta Jari Mäki ja Katariina Tallgren-Mäki.