Cowboy Action Shooting

Cowboy Action Shooting ™ on vauhdikas ja näyttävä toiminnallinen ampumaurheilulaji, jossa kilpailijat kilpailevat Villin Lännen kesyttämiseen käytetyillä aseilla kuten yksitoimisilla revolvereilla, vipulukkoisilla kivääreillä ja ennen vuotta 1899 valmistetuilla haulikoilla tai näiden kopioilla.

Ampumakilpailut järjestetään Vanhan Lännen tyylisissä lavasteissa. Kilpailijat suorittavat useita neljän aseen sarjoja (‘stageja’), maaleinaan teräksiset tai pahviset silhuettitaulut. Tulokset lasketaan osumatarkkuuden ja ampumiseen kuluneen ajan perusteella. Vaikka Cowboy Action Shooting tarjoaakin harrastajille vauhtia ja toimintaa se ei silti ole pikavetokilpailu, vaan ampumasuoritus tehdään hallitusti ja turvallisesti.

Ainutlaatuinen osa Cowboy Action Shootingia on vaatimus pukeutua Villin Lännen aikakaudella tyypillisiin asusteisiin. Jokainen kilpailija myös omaksuu itselleen uuden nimen, aliaksen, ja halutessaan myös 1800-luvun loppupuolen Länteen tai Hollywoodin westerneihin pohjautuvan hahmon.

Lajin suuri suosio on selitettävissä monella tavoin. Se on ennen kaikkea hauska harrastus, johon koko perhe voi ottaa osaa. Se soveltuu kaiken tasoisille ampujille, koska tärkeimpänä päämääränä ei ole niinkään ampua “hyvin” tai voittaa, vaan nimenomaan pitää hauskaa – laji sopii siis kaiken tasoisille ampujille. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö huipulle pääsy vaadi harjoittelua ja taitoja aivan yhtä paljon kuin muutkin kilpalajit.

Lajiin kuuluu tietty asenne, jota voidaan kutsua “Spirit of the Game” tai “Code of the West” nimillä. Se tarkoittaa rehtiä ja ystävällistä suhtautumista saman kiinnostuksen kohteen jakaviin kanssaharrastajiin. Voiton tavoittelu arveluttavin keinoin tai oikotietä etsimällä on ristiriidassa “Spirit of the Gamen” kanssa.

Kisailmoitukset sekä ilmoittautumislomakkeet julkaistaan Kilpailut-välilehdelle.

Tulokset julkaistaan kilpailujen jälkeen Kisatulokset -välilehdelle.

Vuoden kaikki kisat ja muut tapahtumat löydät Tapahtumat-välilehdeltä.

CAS-jaoston vetäjä kaudella 2024: Little Cassino