Kirjoitettuna tuuleen – Little Big Horn 1876


Jari Teilaksen kirjoittama suomenkielinen kirja kuuluisasta taistelusta

“Aamuinen usva väistyi taivaalta ja auringonsäteet puhkaisivat sumuverhon. Monet meistä näkivät tuolloin tuon ihmeellisen näkymän. Auringonsäteet puhkaisivat harsoverhon ja kaunis sateenkaari ilmestyi taivaalle, kun ratsuväki, jalkaväki, tiedustelijat, muulikuormasto, tykistö ja kaiken huippuna viimeisenä vankkurikuormasto ohittivat Lincolnin paraatikentän. Se oli kuin kangastus, näytti siltä kuin puolet sotilaista olisi jatkanut etenemistään kohti taivasta toisten jatkaessa matkaansa maankamaralla.

“¦Kun kolonna ratsasti ulos Fort Abraham Lincolnista, tunnelma oli alakuloinen, outo, haikea sekä haudanvakava.”

– Elizabeth Clift Bacon Custer

Hetkeä ennen auringonnousua 25.6.1876 kenraali Custerin tiedustelijat havaitsivat valtavan vihollisleirin Little Bighorn -jokilaaksossa. Sitä mukaa kun valo voimistui, avautui seutu heidän edessään joka taholle. Siouxien keittotulien heikot savuvanat piirtyivät kirkasta taivasta vasten. Tiedustelijat varoittivat Custeria kertoen, että intiaanileiri oli suurin, jonka he olivat milloinkaan nähneet tasangoilla. George A. Custer ei kuunnellut varoituksia vaan päätti hyökätä. Hänellä oli pelissä paljon muutakin kuin vain voitto intiaaneista.

Yksikään kenraali Custerin mukana laaksoon ratsastaneista 7. ratsuväkirykmentin miehestä ei palannut kertomaan taistelun lopputuloksesta. Sitting Bull muutti käsikirjoitusta.

Heidän legendansa on kirjoitettu tuuleen, joka kuiskii puhveliruohikossa Montanan preerialla.

(Uutinen Custerin verilöylystä oli shokki kansakunnalle, joka samaan aikaan valmistautui viettämään itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlia.)