Pikaveto

Fast Draw eli pikaveto sellaisena kuin sen tänä päivänä tunnemme sai alkunsa vuonna 1954, kun Dee Woolem-niminen stuntmies ja show-esiintyjä sai päähänsä kokeilla miten nopeasti hän pystyisi vetämään, virittämään ja laukaisemaan yksitoimisen revolverin. Maalina Woolem käytti ilmapalloja ja patruunoina luodittomia tai vahaluotisia “blankseja”. Nähtyään Woolemin esityksen monet innostuivat harrastuksesta ja fast draw-kerhoja alkoi syntyä sinne tänne.

Fast Draw tarkoittaa taitoa vetää, ampua ja osua maaliin mahdollisimman lyhyessä ajassa yksitoimisella revolverilla luodittomia tai vahaluotisia patruunoita käyttäen. Sekunnin tuhannesosien tarkkuudella toimiva ajanottolaite antaa äänimerkin, johon ampuja reagoi. Ennen signaalia ampuja ei saa koskea aseeseen tai koteloon. Saatuaan signaalin ampuja tarttuu aseeseen, vetää sen ulos kotelosta, virittää hanan peukalollaan tai “fanning”-tyylillä vapaan käden kämmensyrjällä ja laukaisee.
Ajanottolaite tunnistaa laukauksen äänen ja pysäyttää ajanoton. Blankseilla ammuttaessa maali on 4″ tai 9″ ilmapallo 9-12 jalan etäisyydellä ja vahaluoteja käytettäessä ammutaan teräsmaaleihin aina 15 jalan etäisyydeltä.

Tyypillisesti aseen on oltava yksitoiminen revolveri kaliiberiltaan korkeintaan 45. Aseena suositaan mm. Rugereita niiden kestävän rakenteen vuoksi. Aseen koneistoa on usein viritetty toimimaan tarkemmin, ja maailmalla tulee vastaan muitakin muutoksia, kuten teräspiipun vaihto kevyempään alumiinipiippuun, titaaniset rullat tai hanan muotoilu helpommin tavoitettavaksi. Joissain piireissä tunnistetaan eri ampujanluokkia nallilukkorevolvereista vapaasti muokattuihin revolvereihin. Tällöin kotelo ja ase valitaan yleensä sen mukaan missä luokassa aiotaan ampua.

Fast Draw ammuntaa on harjoitettu COWS:ssa jo vuodesta 1999 ja lajista vastaa COWS:in pikavetojaosto. Nykyään luokkia on ollut käytössä vain yksi. Aseiden tulee olla CAS säännöstön mukaisia, eli ulkoiseen muotoiluun vaikuttavat muutokset on kielletty. Nahkakotelon tyyli on vapaa. Aseen ollessa kotelossa vähintään puolet rullasta tulee olla kotelon sisällä. Kotelon läpi ei saa ampua. Cowsin kisoissa ammutaan vain blankseillä, eli ammuksilla joissa ei ole minkäänlaista luotia. Ammuksessa on siis vain ruuti, joka on peitetty paperi/pahvilapulla, joka on tyypillisesti kiinnitetty hylsyyn kynsilakalla. Kilpailupaikalle ei saa edes tuoda mitään oikeita ammuksia. Maalitauluna on ilmapallo. Kilpailija saa yrittää yhteensä viisi laukaisua, joista tulokseksi lasketaan kahden nopeimman vedon keskiarvo. Ohiammuttuja (pallo ei hajoa) ei huomioida. Epäonnistunut veto lasketaan yritykseksi, vaikka kilpailija ei saisi asetta laukaistua, tai ampuisi ohi.

Jaoston vetäjä kaudella 2024 on John Parker
Suunnitellut kilpailut on merkitty tapahtumakalenteriin.

(Alkuperäinen teksti: Stockburn & Mad Dog Reno, muokkaus COWS ry)