Colt navy 1851

1851 Colt Navy kuuluu kaikkien aikojen suosituimpien nallilukkorevolvereiden joukkoon. Valmistusmäärässä sen ohittaa ainoastaan Coltin .31-kaliberinen 1849 Pocket.

1851 Navy oli .36-kaliberinen kuudestilaukeava 7,5 tuuman piipulla. Revolverin rullaan oli kaiverrettu kuva Texasin ja Meksikon laivastojen välillä käydystä taistelusta. 1,2 kilon painoinen Navy oli kevyempi käsitellä kuin Dragoon, mutta tehoa riitti silti lähes saman verran kuin nykyisissä .38-kaliberin patruunarevolvereissa.

Alunperin Navy suunniteltiin välikoon revolveriksi .44 Dragoonin ja .31 Pocketin väliin. Samuel Coltin ajatuksena oli, että Navysta tulisi nimenomaan laivaston ja siviilien suosima käsiase järeämmän Dragoonin jäädessä armeijan palvelusaseeksi. Ase sai nimensäkin tällä tavoin, eikä suinkaan rullan meritaistelukaiverruksesta, kuten usein luullaan. Raskaana ja kömpelösti käsiteltävänä revolverina Dragoon sai kuitenkin nopeasti väistyä armeijan käytöstä Navyn korvatessa sen.

Sisällissodassa Colt Navy oli molempien osapuolten suosikkiase. Monet Etelävaltioiden pienet asetehtaat valmistivat omia kopioitaan Navystä sotilaitaan varten. Tällaisia tehtaita olivat mm. Leech & Rigdon, Dance & Brothers ja Griswold & Gunnison. Koska Etelävaltioiden raudantuotanto oli varsin vaatimatonta, valmistettiin aseiden rungot usein messingistä. Kerrottiin, että Etelän kirkkojen kelloja sulatettiin raaka-aineen saamiseksi näihin kopio-Navyihin. Monesti aseissa oli Coltin revolvereista poiketen myös pyöreä piippu. Colt ei koskaan valmistanut messinkirunkoista Navya.

Kaikkiaan 1851 Colt Navya valmistettiin vuodesta 1850 aina vuoteen 1876 Hartfordin tehtaalla 215 348 kappaletta ja Coltin Lontoon tehtaalla vielä yli 40 000 kappaletta. Konfederaattitehtaiden Navy-kopioiden lukumäärä liikkuu muutamissa tuhansissa. Lähes kaikki Navyt olivat kaliberissa .36. Custom Shop valmisti muutamia .40-kaliberisia prototyyppejä.

1851 Navy kävi läpi muutamia pieniä muutoksia vuosien varrella. Ensimmäisessä ja toisessa Hartfordissa valmistetussa Navy-mallissa oli takaosastaan kulmikas liipasinkaari. Kolmannessa mallissa liipasinkaarita pienennettiin ja se muutettiin pyöreäksi. Viimeisessä mallissa pyöreää liipasinkaarta kasvatettiin hieman. Kaikissa Hartfordissa valmistetuissa Navyissa oli messinkinen liipasinkaari. Lontoossa valmistetuissa aseissa oli neljännen mallin isompi liipasinkaari joko sinistettynä tai hopeoituna.

1851 Colt Navy oli Sam Coltin oma suosikkiase. Toinen tunnettu Navy-mies oli James Butler “Wild Bill” Hickock, joka ei luopunut Navy-paristaan silloinkaan kun Colt oli jo tuonut markkinoille Peacemakerin.