James Bowie ja Bowie-veitsi

Loppuvuodesta 1830 James Bowie astui James Black-nimisen sepän pajaan kädessään puusta tehty veitsen malli. Hän pyysi Blackia valmistamaan mallin mukaisen veitsen. Neljä viikkoa myöhemmin, tammikuussa 1831 Black oli saanut Bowien tilaaman veitsen valmiiksi. Hän oli tehnyt myös toisen veitsen, muunnoksen Bowien mallista. Black kehotti Bowieta maksamaan sovitun hinnan ja valitsemaan kahdesta veitsestä mieleisensä. Bowie valitsi Blackin version, joka poikkesi hieman hänen omastaan. Sepän mielestä veitset piti tehdä “erikoisiin tarkoituksiin sopiviksi” (mitä hän sillä sitten tarkoittikin). Bowien mallista poiketen hän oli tehnyt veitsestään kärjestä kaksiteräisen siten, että selkäpuolen etuosassa oleva kaari oli myös teroitettu.

Bowien kotimatkalla kolme miestä hyökkäsi hänen kimppuunsa tarkoituksenaan surmata hänet. James Bowie teki miehistä selvää jälkeä uudella veitsellään. Sana kiiri ja pian sekä Bowie, että veitsen valmistanut James Black olivat kuuluisia. Siitä lähtien jokainen Chihuahua Trailia matkannut pysähtyi Blackin pajalla kysymässä “veistä kuten Bowiella”.

Viisi vuotta myöhemmin James Bowie sai surmansa Alamon piirityksessä ja alkuperäinen Bowie-veitsi katosi ilmeisesti jonkun tuntemattoman meksikolaisen sotasaaliiksi. Tästä syystä nykyiset veitsisepät ottavat suuriakin vapauksia tulkitessaan, miltä alkuperäinen Bowie-veitsi olisi voinut näyttää. James Bowie oli kuitenkin tullut kuuluisaksi veitsitaistelijana jo paljon ennen kuin seppä Black teki hänelle veitsen 1831 ja oli epäilemättä omistanut monia teräaseita elämänsä aikana. Blackin näkemystä veitsestä voidaan ehkä pitää viimeisenä lenkkinä ketjussa Bowien etsiessä itselleen sopivinta työkalua, mutta mitä tahansa veistä tässä joukossa voidaan kutsua Bowie-veitseksi.