CAS eli Cowboy Action Shooting -ammunta ei ehkä ole helpoin ampumaurheilulaji uuden ampujan aloitettavaksi. Ampuja tarvitsee esimerkiksi lajin henkeen sopivia asusteita, asevyön ja muita varusteita. Lisäksi lajissa tarvitaan neljä asetta, joiden hankinta voi olla haastavaa, jos aselupia ei ole ennestään. Vipulukkokivääri ja lajiin sopiva haulikko ovat toki helppoja hankintoja esim. metsästäjälle, ja niiden hankinta onnistunee aloittelevaltakin ampujalta. Sen sijaan revolverit vaativat nykyisen ohjeistuksen mukaisesti mm. 20 vuoden iän ja kahden vuoden ampumaurheiluharrastuksen, ennen kuin omat luvat viranomaiselta heltiävät. Joissain ampumaseuroissa voi aloittaa esim. pienoispistooliammuntaa seuran aseilla, mutta C.O.W.S.:ssa seuralla ei ole lainkaan aseita, ja siksi laina-aseilla aloittaminen vaatii yleensä sopivan aseistetun kaverin jonka kylkeen kiinnittyä kilpailutoiminnassa.
On hyvä huomata, että harrastukseksi toki kelpaa luvanhaun yhteydessä mikä vain asianmukaisesti dokumentoitu ampumaurheilun laji, ml. ilma-aseet, pienoispistooliammunta jne., mutta täysin uudelle ampujalle tämä vaatimus voi olla hankala. Kahden vuoden harrastustoiminnan lisäksi tarvitaan vielä näyttö siitä, että on aloittanut harrastamaan myös sellaista lajia, jossa ao. revolverit ovat tarpeen, mihin tarkoitukseen esim. C.O.W.S.in jäsenyys, kisatoimintaan tutustuminen ja peruskurssin suoritus ovat usein käyneet osoitukseksi. Peruskurssille pystytään pääsääntöisesti tarjoamaan laina-aseetkin.
Revolverien vaatiman harrastuneisuustodistuksen voi lajissa ohittaa myös aloittamalla ammunnan mustaruutirevolvereilla. Mustaruutirevolveri luokitellaan mustaruutiaseeksi, ei revolveriksi. Tästä tulkinnasta on tosin moni joutunut poliisilaitoksella keskustelemaan, mutta tulkinta on kuitenkin lain mukainen ja ainoa oikea. Nallilukkorevolveri on edullinen hankkia ja sopii lajiin hyvin. Nallilukkorevolvereille on CAS ammunnassa jopa oma luokkansa, Frontiersman. Nallilukkorevolverin käyttö ei toki ole yhtä vaivatonta kuin tavanomaista patruunaa ampuvan revolverin, mutta ampuminen on miellyttävää ja edullista, ja voi antaa mahdollisuuden aloittaa alusta lähtien omalla kalustolla.
Asevaatimusten lisäksi suuret laukausmäärät ja muut vaadittavat varusteet tuovat oman kulueränsä lajin aloittajalle, vaikka alkuun pääsee hyvin yksinkertaisillakin varusteilla esimerkiksi vaatetuksen suhteen. Siitä huolimatta on hyvä huomata, että CAS ei välttämättä ole kaikista edullisin ampumaurheilun muoto. Huomattava asia on myös se, että lajissa käytetään ainoastaan lyijyluoteja metallimaalien takia. Vaippaluodeilla ei voi ampua.
Aloittelijalle on ehdottomasti hyödyllistä tulla kisapaikalle katsomaan, mistä asiassa on oikeasti kyse, ennen kuin tekee lopulliset päätökset omista kalustehankinnoista ja sitoutumisesta lajiin. Kisapaikalla näkee muiden ampujien kalustoa ja varusteita, voi keskustella lajista kokeneiden harrastajien kanssa ja onpa joskus järjestetty tutustumisammuntojakin. Kisakalenteri löytyy tapahtumat linkistä. Suunnitellessasi vierailua kisapaikalle, muista mielellään ensin ilmoittautua joko kilpailukohtaisen ilmottautumisohjeen mukaisesti tai seuran sihteerille tai yleiseen sähköpostiosoitteeseen, niin voimme paremmin varautua esittelyjä varten. Huomaathan ottaa mukaan oma kuulosuojaimet ja suojalasit, ja muistathan turvallisen ja asiallisen käyttäytymisen. Lännenhenkinen asustus on aina plussaa, mutta ei välttämätöntä.
Usein esitettyjä kysymyksiä
K. Kuinka usein kisoja on?
V: Kisoja on kisakaudella tyypillisesti kerran kuussa. Katso tarkemmin toimintakalenterista
K: Edellytetäänkö ampujilta kisoihin osallistumista?
V: Kukin osallistuu toimintaan oman kiinnostuksen ja mahdollisuuksien mukaan. Osallistumispakkoa ei ole.
K: Onko peruskurssi pakollinen?
V: Kaikessa ampumaurheilussa turvallisuus on elintärkeää, ja siksi edellytämme peruskurssin suorittamisen kaikilta ampujilta. Ennen turvakurssin suoritusta on kuitenkin mahdollisuus osallistua kisoihin ns. kummimenettelyn kautta, eli kokeneemman ampujan avustamana.
K: Käykö muu turvakurssi, esim. muuhun lajiin liittyvä kurssi tai ulkomailla suoritettu kurssi?
V: Peruskurssilla käydään läpi lajiin erityisesti liittyviä riskejä ja sääntöjä, siksi muun lajin kurssi ei voi korvata peruskurssia. Ulkomailla suoitettu SASS:n hyväksymä RO- kurssi käy peruskurssin sijasta.
K: Mikä on paras ase lajiin?
V: CAS ammunnan henkeen kuuluu tietty kiinnostus vanhan lännen historiaan ja aikakauden aseisiin. Tämän ajatuksen mukaisesti ampujan tulisi mieluiten valita sellainen ase, joka häntä itseään eniten miellyttää. Muutoinkaan parasta asetta on vaikea määritellä. Asetta valitessa on hyvä huomioida varsinkin sen sopivuus ampujan omaan käteen. Muita huomioitavia asioita voi olla esimerkiksi tekninen toimintavarmuus (tekninen laatu, yleiskunto) ja huollettavuus. Aseiden toimintavarmuutta voi myös parantaa teknisin keinoin, osia vaihtamalla jne. Aloittavalle ampujalle kuitenkin tärkeintä on aseen ergonomia ja estetiikka. Tutustuthan huolella CAS sääntöjen antamiin rajoituksiin ennen aseen valintaa.
K: Mitä väliä kaliiperilla on?
V: Kaliiperin valintaankin vaikuttaa eniten ampujan oma mieltymys tai kiinnostus historiallisiin seikkoihin. Kaliiperi vaikuttaa kuitenkin myös esim. rekyyliin, ammusten saatavuuteen ja kustannuksiin, jälleenlataamiseen jne. Tutustuthan huolella CAS sääntöjen antamiin rajoituksiin ennen ammuksen kaliberin valintaa.
K: Vaikuttaako aseen tai kaliiperin valinta ampujanluokkaan?
V: CAS sääntöjen mukaisesti kahdessa eri luokassa on muita luokkia tiukemmat rajoitukset hylsyllistä ammusta käyttävien aseiden vuosimallille ja kaliiperille. Lisäksi nallilukkorevolvereille on tarjolla oma luokkansa.
K: Mistä lajiin sopivia aseita saa?
V: Tyypillisesti ampujat käyttävät lajissa lännenaseiden uusiotuotantomalleja, joita valmistetaan erikoisesti Italiassa. Toisaalta uudenaikaisempiakin aseita lajiin on tarjolla, kuten esim. Rugerin yksitoimisia Vaquero revolvereita. Helpointa lienee löytää lajiin sopivia haulikoita. Suomessa eri aseliikkeet myyvät sopivia aseita. Apua liikkeiden löytämiseen löytyy linkit osiosta.
K: Paljonko lajin aloittaminen maksaa?
V: Se riippuu hyvin monesta asiasta. Lajissa tarvitaan kuitenkin neljä asetta, asevyöt ja sopivat vaatteet. Uusien varusteiden hinta kaupoissa on halvimmillaankin luokkaa 2500-3000 euroa, minkä lisäksi tarvitaan ammuksia, työkaluja aseiden huoltoon jne. Mikäli ampujalla on erityisen korkeat vaatimukset varustuksen suhteen hinta voi nousta moninkertaiseksi – varsinkin jos haluaa lisäksi panostaa sivulajeihin. Toisaalta käytettyjä aseita ja varusteita saa parhaimmillaan murto-osalla uusien hinnasta, joten hyvin suunnittelemalla aloituskulut voivat olla hyvinkin halvat.
K: Mistä Suomessa saa koteloita ja asevöitä?
V: Joitakin valmiita asevöitä myyviä kauppoja mainitaan yleensä linkkisivuillamme, mutta hyvän ja kestävän vyön koteloineen voi myös teettää ihan kohtuuhintaan. Seuran piirissäkin on henkilöitä jotka moista palvelua tarjoavat. Kannattaa vaikka kysellä kisoissa lisätietoja, niin näytillä voi olla esimerkkejäkin.