Pukeutuminen Cowboy-ammunta kilpailuihin

Cowboy ammunnalle leimaa-antava, ainutlaatuinen piirre on vaatimus sonnustautua lajia kuvaavaan aikakauteen kuuluvaan vaatetukseen ja muuhun varustukseen. Minimivaatimus on ihan vain “lännenhenkinen” vaatetus, mutta monet panostavat pukeutumiseen paljon enemmän, kukin oman tyylinsä mukaan. Käytännössä alkuun riittää farkut, kauluspaita, bootsit, liina ja lännen mallinen lierihattu, eli kansantajuisesti “stetson”, sekä ase- ja ammusvyöt.

Historiallisesti lajin perustajat elivät nuoruudessaan niin sanottua “Silver Screen” aikakautta, jolloin TV ei vielä ollut nostanut päätään nykypäivän mittavalle ja usein liian hallitsevalle tasolle ihmisten elämässä. Alkuperäinen pukeutumistyyli oli nimenomaan 50 – 60 lukujen lännenelokuvien tyylin mukaista. Myöhemmin ovat kuvaan astuneet TV-sarjat, lännenklassikkojen nykyversioiden mukainen pukeutuminen, “autenttinen” pukeutumistyyli ja muut vastaavat. Kaikki nämä eri tyylisuuntaukset hyväksytään.

Useissa arvokilpailuissa on mukana pukukilpailu, jonka voitto on merkittävä saavutus kenelle tahansa lajin harrastajalle. CAS säännöt tuntevat myös kaksi “pukuluokkaa” – Classic Cowboy/Cowgirl ja B-Western/Lady B-Western, joissa tulee varustautua sääntöjen tarkemmin antamien minimimääräysten mukaan, ml. asevyöt ja aseet.

Chaparejos, kannukset, rannesuojat, solmuke (kravatti), liinan pitimet, liivit, taskukello pitkin perineen, takit, hihojen pidikkeet, veitsi, botas, säärystimet ja housunkannattimet kaikki luovat lännen henkeä ja piristävät kisaan osallistuvien ilmettä.

Naisten pukeutumisessa käytännöllinen on aivan yhtä sallittua kuin miehille,ja edellä mainitut minimivaatimukset toimivat yhtä hyvin cowgirlin kuin cowboyn päällä. Pukukilpailun voittajien varustukset ovat kuitenkin aikakauden henkiset; mekko, hame, halkaistu ratsastushame, turnyyri, korsetit, Viktoriaanisen tyylin hattu, ajankohtaan kuuluvat korut ja tukkalaitteet (esim. sulat), ajankohtaan tyypillinen käsilaukku ja nauhakengät, liivipusero, leveät (alus-)housut (bloomers), verkkosukat, tai viitta voivat olla oivaa vaihtelua arjen asusteille.

Koska ajan henki on tärkeä osa CAS-kilpailujen yleisilmettä ja tunnelmaa, tietyt nykyaikaiset vaatteet ja varusteet on nimenomaisesti kielletty CAS säännöissä, ja näiden käyttäminen tai mukana olo johtaa kilpailurangaistuksiin:

  • Nykyaikaiset ampujan käsineet
  • Lyhythihaiset paidat (miehillä)
  • Lyhythihaiset T-paidat, pitkähihaiset T-paidat ja ”Tank Top” (hihaton, kapeaolkaiminen T-paita) ovat kielletty kaikilta. Pitkähihaiset, napitettavat ”Henley-paidat” on sallittu.
  • Nykyaikaiset, sulkakoristeiset Cowboy-hatut (Country & Western -hatut, erilaiset markkinahatut) on kielletty. Perinteisen malliset olkihatut (Stetson, Bailey, sombrerot, jne.) ovat sallittuja.
  • Design-farkut on kielletty. Design-farkkuihin kuuluvat modernit farkut, joissa on esimerkiksi painettuna tai brodeerattuna mainoslauseita/iskusanoja tai logoja, kuten ”PINK” tai ”BABY”. Hienoin tai pramein koristeluin koristellut farkut ovat sallittuja.
  • Urheilu-lippikset.
  • Kaikenlaiset urheilujalkineet ja maihinnousukengät riippumatta siitä mistä materiaalista ne on valmistettu.
  • Nyloniset tai muoviset tai velcro-tarroilla kiinnitettävät varusteet.
  • Valmistajien, sponsoreiden tai joukkueiden logojen kiinnittäminen varusteisiin. (Valmistajan normaali huomaamaton merkintä vaatteessa tai tarvikkeessa on sallittu.)

Tervetuloa tutustumaan asiaan tarkemmin kisapaikalla.