Horna★

from to
Airsoft

Tätä lähemmäksi villiä länttä et pääse.

Horna on vanhaan länteen sijoittuva pelillinen historian elävöitys, johon voi osallistua omana itsenään airsoft-aseistettuna tai aseettomana.


Hornassa elävöitetään vanhan lännen maailmankuvaa, rajaseudun uuden kasvukeskuksen alkua, jossa vastasyntyneen kultakylän asukkaiden tarpeita palvelee saluuna, sekatavarakauppa, pankki, kultakonttori, ym. Pelin osallistujat ovat saapuneet länteen onneansa onkimaan ja kohtaavat siellä uuden maailman, jossa kaikki on mahdollista, mutta aseettomana saattaa olla turvatonta liikkua.


Hornassa vallitsee ajanmukainen yhteiskuntajärjestys: pormestarit, sheriffit, tuomarit, pankkiirit, kullankaivajat, cowboyt, kulkurit, maantierosvot ja idän kaupungeista vasta saapuneet keltanokat kohtaavat toisensa Hornan territoriossa yrittäen tulla toimeen uudessa maailmassa. Kauppiaat myyvät varusteita, saluunat tarjoavat virvokkeita ja uhkapelejä, ja kullankaivajat rikastuvat (jos rikastuvat) ja joillekin ainoa vaihtoehto on yrittää pärjätä epärehellisin keinoin… Pyssymiehiä värvätään sheriffeiksi tai turvamiehiksi puolustamaan omaisuutta, oikeutta, tai peräti oman käden oikeutta. Aseettoman onkin turvallisinta pysytellä ihmisten ilmoilla, sillä todistajien läsnäollessa ei kukaan ryhdy ammuskelemaan, mutta aukeilla erämailla tilanne voi olla toinen… Alueella vallitsee kuitenkin rajaseudun laki ja rikoksesta kiinni jäädessä seuraamukset voivat olla vakavia ja teoistaan voi joutua vastuuseen. Rikolliset saattavat päätyä etsintäkuulutetuiksi ja kiinni jäädessään joutua oikeuden eteen. Vaan oikeutta saattaakin olla jakamassa innokas hirttotuomari…


Hornan toimintamalli on yksinkertainen:

Saapuessaan tyhjin käsin länteen ihminen tarvitsee varusteita, ja varusteiden hankkimiseen tarvitaan rahaa, ja rahan hankkimiseen tarvitaan… Kaukana rajaseudulla varusteet ovat kalliita ja saatavuus rajallista. Toiset ovat syntyneet kultalusikka suussa, kun toisilla ei ole mitään…


Elävöitys vai larppi?

Horna osin larpin kaltainen toiminnallinen elävöitys, jossa ei kuitenkaan ole käsikirjoitettuja hahmoja eikä käsikirjoitusta. Jotkut ovat “larppi”-sanalle allergisia, mutta siitä ei tarvitse huolestua. Hornassa esität itseäsi (sellaisena kuin haluat) pitkälle suunnitellussa toiminnallisessa pelimaailmassa. Horna on ikään kuin Red Dead Redemption lihaksi muuttuneen, jossa jokainen osallistuja päättää vapaasti mitä tekee, sekä miten haluaa alueella ja muiden osallistujien kanssa olla ja toimia, kunhan eläytyy ajan henkeen tapahtumiin sen mukaan mitä ympäristössä tulee vastaan. Eläytyä ja esittää saa niin paljon kuin haluaa, kunhan on valmis heittäytymään täysin rinnoin ajan henkeen. Jokaisesta tapahtumasta muodostuukin osallistujien toiminnasta johtuen aina erilainen.


Pelin tavoitteet

Rahalle on Hornassa aina käyttöä, mutta Hornan tavoitteena on ennen kaikkea saavuttaa vanhan lännen elämys ja kokemus.

Hornassa ei siis ole voittajia eikä häviäjiä!

PELAA HÄVITÄKSESI!

Hornan voittajia ovat ne, jotka eläytyvät peliin ja saavat kokea “villin lännen” maksimaalisesti kaikessa komeudessaan.

Varovainen pelaaja saa viettää kaiken aikansa väistellen tilanteita ja istumalla saluunan turvassa, eikä koe mitään.

Mitä väliä vaikka teet huonon sopimuksen kauppiaan kanssa. Sinulla on kuitenkin hauskaa sitä neuvotellessa? Mitä väliä vaikka menetät henkesi kaksintaistelussa, koska yliarvioit mahdollisuutesi? On paljon kiinnostavampaa joutua etsintäkuulutetuksi ja saada hirttotuomio huonosti suunnitellun ryöstön vuoksi, kuin yrittää väistellä kaikkia tilanteita vain pysyäkseen turvassa.

Peliin pääsee aina takaisin (mielellään edes osittain uudessa asussa jos vain mahdollista).


Osallistumisvaatimukset lyhyesti:

Turvallisuus ja vastuukysymyksistä johtuen pelin aikana pelialueella saavat oleskella ainoastaan hyväksytyt peliin osallistuvat henkilöt. Ulkopuoliset eivät samoista turvallisuus- ja vastuukysymyksistä johtuen voi oleskella pelialueella koko tapahtuman aikana. Koiria ei saa pitää pelialueella. Koirat on pidettävä kytkettyinä pelialueen ulkopuolisella leirialueella. Alle 18v saavat osallistua peliin ja oleskella alueella vain huoltajien mukana.

 • Elävöitykseen osallistuvilla sallitaan vain ajanmukainen asu alempana kuvatun mukaisesti. Ks. neuvoja miten onnistua tässä helposti ja edullisesti https://cows.fi/vasta-alkajan-vaatetus
 • Vähintään F-luokan suojalasit (olemme nämä testanneet käytännössä), varmemmin B-luokan.
 • Airsoft-varusteet mikäli aikoo pelata aseellisena
 • Keltainen liina aseettoman osallistujan merkiksi (aseetonta ei saa ampua)
 • Punainen liina pelistä poistumisen merkiksi
 • Omat ruokailuvälineet saluunassa ruokailua varten, jos mahdollista mielellään cowboy-tyyliin esim. peltilautanen, yksivärinen emalimuki tai kuksa, sekä vanhanaikaiset veitsi, haarukka ja lusikka.
 • Positiivinen asenne ja halu heittäytyä mukaan pelin henkeen!

Pukeutuminen

Ajanmukaisesti uskottavasti pukeutumisella on merkitystä, ei pelkästään muiden, vaan myös oman kokemuksen vahvistamiseksi. Siksi myös Hornan peliympäristössä ja pelivälineissä on pyritty mahdollisimman paljon realismiin. Ohjeita pukeutumiseen https://cows.fi/vasta-alkajan-vaatetus


Suojautuminen muovikuulilta

Konflikteja ei Hornassa ratkaista arpomalla vaan suoralla toiminnalla airsoft-asein. Tästä syystä suojalasit ovat Hornassa pakolliset.

Hornassa ei realismin tavoittelemisen vuoksi kuitenkaan ammuta paljon. Se ei siis ole räiskintäpeli, eikä mihinkään kuulasateeseen todennäköisesti joudu, kuin jos itsetarkoituksellisesti peluuttaa itsensä sellaiseen tilanteeseen. Silmät pitää silti kaikkien suojata ja siihen riittää yksinkertaisetkin suojalasit. Niissä tulee olla kirkas läpinäkyvä väritön mahdollisimman huomaamaton kehys, eikä myöskään tummennettuja linssejä. Esim. muutaman euron maksavat EN 166, luokka 1FT ja EN 170 -luokan lasit olemme testanneet kestäviksi ampumalla voimakkaimmilla airsoft-aseillamme lähietäisyydeltä. Näitä ovat esim: https://m.motonet.fi/fi/tuote/781953/Zekler-33-suojalasit-kirkas. Jos asia yhtään epäilyttää, suosittelemme vahvempien suojalasien hankkimista.

Luokan B ja A suojalasit ovat vielä kestävämpiä mutta huomattavasti kalliimpia. Asiasta huolissaan olevan kannattaa testata linssien kestävyys itse ampumalla lähietäisyydeltä painavammalla kuulalla kohtisuoraan linssiin.

Kasvojen suojaamiseen emme suosittele yleisiä airsoft maskeja, koska ne eivät sovi pelin luonteeseen. Siihen Hornassa yleensä riittää kaksinkerroin taitettu bandana-huivi, mutta jos hampaidensa puolesta haluaa olla täysin varma, liinan sisään kannattaa ommella vahvempi materiaali hampaiden kohdalle suojaksi, kuten monet meistä tekevät. Käytössä on myös läpinäkyviä pleksisuojia, esim. tämä tai tämä. Näistä olemme yleensä poistaneet kaikki värilliset muoviosat, ilman että maskin toiminta häiriintyy. Näitä ovat monet myös muokanneet vielä huomaamattomammiksi.

Suojalasien kestävyyttä osoittavat koodit:
• F – withstand impacts against small objects travelling up to 45 meters per second
• B – withstand impacts against small objects travelling up to 120 meters per second
• A – withstand impacts against small objects travelling up to 190 meters per second
• T – withstand impacts at extreme temperatures.

Suojalasien kirkkautta osoittavat koodit:
• 1 – Class 1 High optical, quality suitable for regular use. Refractive power of ± 0.06 dioptres.
• 2 – Class 2 Medium optical, quality suitable for occasional use. Refractive power of± 0.12 dioptres
• 3 – Class 3 Low optical, quality suitable for exceptional use. Refractive power of±0.25 dioptres

Suojalasien tulee peittää silmät kokonaan niin, että sivusta tulevat kuulat eivät pääse suojalasien alle.


Aseistettuna vai ilman?

Aseistautuminen ei ole välttämätöntä, mutta silmäsuojaimet ovat kaikille pakollisia. Aseettomuudesta pelaajalla merkkinä on keltainen huivi.

Rakennuksien sisätiloissa ja läheisyydessä ei ammuta lainkaan, joten aseistautumattomat voivat olla kaupungissa huoleti.

Pelissä on paljon asioita joita voi tehdä aseettomana pelaajana. Aseettomia ei pelissä ammuta, mutta aseettoman voi esim. ryöstää aseella uhaten. Aseettoman pelaajan on toimittava realistisesti pelin hengessä.

Koska Hornassa on resursseja ja rikkauksia rajallisesti, voi vanhan lännen malliin pahantahtoinen pelaaja ryöstää aseettoman tai eliminoida heikomman kilpakumppanin pois pelistä ampumalla. Tässä ei arpa ratkaise osumia, vaan omat taidot ja varusteet ratkaisevat.

Aseettomalle ei tositilanteessa jää muita keinoja kuin yrittää olla tyystin joutumatta vaarallisiin tilanteisiin.


Hornassa sallitut varusteet:

Kaikkien osallistujen varusteet luovutetaan pelin alussa general storen haltuun, josta ne on “ostettavissa” käyttöön.

Jokainen osallistuja käyttää vain omia tai lainaksi saamiaan varusteita. Toisen osallistujan henkilökohtaiseen omaisuuteen ei kosketa.

Kaikki “in-game” välineet, rahat, ammukset, pankkitalletukset, valtaustodistukset, kullankaivuuvälineet, ym. ovat sen sijaan vapaata riistaa ostaa, myydä, vaihtaa, varastaa…

Sallitut airsoft-mallit:

Kaikki seuraavista airsoft-malleista ovat sallittuja: derringer, revolveri, haulikko, winchester, sekä lisäksi voi olla kumipuukko, kumikirves, kumitomahawk. Merkitse ne tunnistettavasti, jotta ne kaupassa eivät sekoitu muihin.

 • Umarex, King Arms, Tanaka, ym. Colt-revolverivariaatiot
 • ASG Schofield
 • Marushin / Maxtact Derringer
 • KTW Flintlock Carbine
 • KTW Winchester M1873 rifle, carbine ja Randall
 • Umarex Legends Western Rifle
 • A&K Winchester M1892
 • A&K Mare’s Leg
 • Haw San/Far San/Mad Max haulikot
 • M870 Pump Action Shotgun eri valmistajien malleja
 • Winchester M1887 Shotgun
 • Webley MK VI (esikuvansa MKI on 1800-luvun puolelta) ja Nagant 1895 (nämä siviilimalleja muistuttavat revolverit on katsottu kelvollisiksi Hornaan
 • Pelin luonteen vuoksi erilaiset kumiset harjoitusveitset ja kirveet ovat käytettävissä.

Muita airsoft-malleja voidaan tapauskohtaisesti sallia, mutta niistä on kysyttävä ennakkoon.

Muut välineet:

Turvallisuussyistä lähitaisteluissa käytetään kumisia harjoitusveitsiä, kuten esim.:

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-bowie-veitsi/

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-klassinen-sotilasveitsi/

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-rauhanturvaajaveitsi/

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-trench-hawk-tomahawk/

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-yhden-kaden-kirves/

Nämä kannattaa luonnollisesti itse maalata miellyttävämmän näköisiksi…


Leiriytyminen ja majoitus

 • Merkittävä osa Hornan elävöitystä on ajanmukaisesti leiriytyminen pelialueella viikonlopun aikana. Leiri on tällöin myös osa peliä. Ks. https://cows.fi/vasta-alkajan-ohjeet-historialliseen-leireilyyn
 • Moderneilla leirivarusteilla saa leiriytyä vain sille osoitetulle alueelle
 • Sisämajoitustilaa on rajoitetusti ja siihen pitää varustautua omalla makuualustalla ja makuupussilla). Tästä tiedotetaan erikseen tapahtumakohtaisesti.
 • Pelkästään päiväohjelmaan osallistuminen on ok.

Pysäköinti

Autot on pysäköitävä niille osoitetuille alueille. Kimppakyytejä on syytä suosia rajoitetun parkkitilan vuoksi.


Spirit of the Game — pelin henki

Cowsin toimintaan kuuluu positiivinen asenne, eli “Spirit of the Game”. Suomeksi tämä “pelin henki” tarkoittaa positiivista yhteisöllisen ilmapiirin ylläpitämistä kaikissa tilanteissa, sekä pelin aikana, että peliajan ulkopuolella. Kunnioitamme kaikkia mukana olijoita kaikissa tilanteissa, myös vanhan lännen elävöityksen hengessä. Käyttäydymme toisiamme ja ulkopuolisia kohtaan kohteliaasti ja asianmukaisesti. Kaikenlainen verbaalinen ja fyysinen uhkaava käytös on kielletty. Kunnioitamme toistemme fyysistä koskemattomuutta, emmekä kajoa myöskään toistemme varusteisiin ilman lupaa. ”Spirit of the Game” -henkeä vastoin käyttäytyvä henkilö poistetaan pelialueelta.

Horna 2018 — Kuvattu Snake Valley Rendezvous:ssa 8.9.2018

Keskustelu aiheesta:

http://facebook.com/cows.public/