Oscar McKenzie

Kuvaaja Timothy E. Irwin. Ruotsinpyhtää Rendezvous 2014.

Oscar McKenzien synnyinsijoista ei ole varmaa tietoa.

Todennäköisesti hän oli tullut höyrylaivalla Liverpoolin kautta oudolta Venäjän ja Ruotsin rajalla olevalta alueelta kaukaa pohjoisesta n. 1850 – 1860. Siirtolaisviranomaisten ylöskirjaamien tietojen mukaan Oscar astui uuden mantereen kamaralle New Yorkissa.

Joidenkin tietojen mukaan Oscar olisi joutunut lähtemään kotimaastaan joidenkin epämääräisten tapahtumien takia, jotka pakottivat hänet vaihtamaan sukunimeä.

Todennäköisesti Oscar laivalla matkalla uuteen maahan whiskyä siemaillessaan huomasi pullon etiketissä tekstin “McKenzie & Sons”. “Siinäpä sopiva nimi meikäläiselle, McKenzie”, lienee Oscar tuuminut.

Amerikan sisällissodassa Oscar McKenzien tiedetään palvelleen
Hiram Berdanin tark’ampujissa, “Berdans SharpShooterseissa”.

Aloittakaamme Oscarin polun seuraaminen kuitenkin menemällä ensin vuoteen 1882 ja Dog Head Cityn pikkukaupunkiin.

McKenzien veljekset Joe ja Jeremihah olivat tulleet tiensä päähän. Oli elokuun puoliväli 1882 ja kaksi kuukautta oli kulunut siitä, kun kaupungin uusi sheriffi Mick Mahoe tuli kaupunkiin. Hän oli jo lähettänyt Joen ja Jeremihan kuusi jalkaa maan alle. Veljekset olivat olleet rankasti kännissä ja päättäneet lähteä saluunaan ottamaan pari whiskyä lisää.

Hieman aiemmin he olivat ajaneet karjaa Steve Harlowin mailla ja keikka oli ollut rankka. Marshall ja hänen apulaissheriffinsä ilmaantuivat jostakin, huomasivat pojat ja ampuivat heitä kylmästi niskaan.

Tästä seurasi verisin tulitaistelu mitä Dog Head Cityn historiassa milloinkaan oli nähty. Jim, vanhin veljeksistä oli McKenzien klaanin pää sen jälkeen kun hänen isänsä Judas sai kuulan kalloonsa “kaksintaistelussa”. Tämä tapahtui siten, että Judas oli juuri satuloimassa hevostaan kaupungista lähtiessään. Hänen epäonnekseen marshall sattui paikalle väärällä hetkellä ja ampui häntä selkään.

Matkallaan kaupunkiin Jim oli ratsastanut setänsä Jockin tilan ohi. Jock yllytti Jimin raivoon kertomalla Joesta ja Jeremihasta. “Näyttää siltä että marshall haluaa sotaa ja hän saa sen mitä haluaa”, Jock sanoi. “Lähetin jo asiasta viestiä veljelleni, sedällesi Jamesille. Muistatko hänet? Tapasit hänet häissä kun hän ryösti serkkusi Julian tallirengikseen.”

Sillä välin kaupungissa marshall Mahoe ja hänen apulaissheriffinsä olivat vetäneet kännin päälle ja huvittelivat ampumalla karanneita kanoja juhlien McKenzien pikaista hengenlähtöä . Seuraavana aamuna McKenzien klaani oli valmis kohtaaman marshallin ja hänen miehensä.

McKenziet lähettivät pikku-Johnin kaupunkiin houkutellakseen marshallin esille ja ansaan, jotta voisivat ampua hänet. John ratsasti kaupunkiin, käveli saluunaan ja näki marshallin syömässä lounastaan. Lounas käsitti paistettuja papuja, täytettyä vasikan mahalaukkua ja tynnyrillisen olutta.

John näki tilaisuutensa koittaneen. Hän voisi näyttää olevansa mies. Tähän asti hän oli aina ollut McKenzien klaanin poikanen. Hän pyyhkäisi kädellä hikeä otsaltaan ja sanoi “Hei rotanraato, tämä kaupunki on liian pieni meille kahdelle. Sinä tapoit minun kaksi veljeäni ja nyt on sinun vuorosi tervehtiä heitä. Oletko valmis vetämään?”

Mutta ennen kuin John edes ehti koskettaa asekoteloaan, marshall oli täyttänyt hänet niin suurella määrällä lyijyä, että tarvittiin kuusi isoa miestä kantamaan hänet pois.

Mick Mahoe lopetteli ateriansa, latasi aseensa, keräsi apulaissheriffit kokoon ja sanoi “Nyt on aika lopettaa McKenziet yksi kerrallaan.”

Tämä suuren tragedian aikoihin Dog Head Cityyn oli saapunut kulkumies nimeltään Oscar McKenzie. Valitsemansa nimi, McKenzie, tuli aiheuttamaan Oscarille sittemmin monia “hauskoja” väärinkäsityksiä Dog Head Cityn pikkukaupungissa.

(Dog Head Cityyn liittyvät tapahtumat on vapaasti suomennettu ja mukailtu lainaus RedNexin kappaleesta “McKenzie Brothers”)

Jatkoa tarinalle on tulossa ja seuraamme Oscarin matkaa Uudessa Maassa. Stay tuned.