Naisten perusvaatteista 1700-luvulla.

Tässä joitain vinkkejä siihen, kuinka voi hankkia itselleen 1700-luvulle sijoittuva asukokonaisuus. Aikalaisia vaatteita ei juurikaan kaupoista löydy, mutta niitä ei ole aivan mahdotonta tehdä itse, mikäli ei halua aloittaa korsetin teosta, joka on olennainen osa mm. 1700-luvun vaatetuksessa, tosin rahvas tai rajaseudun naiset eivät välttämättä käyttäneet korsettia, koska se oli mm. hankala työtä tehdessä. Esimerkiksi historiallisessa leirissä puita pilkkoessa, ruokaa laittaessa ei korsettia edes kaipaa…

Aikamatkalle 1700-luvulle vaatetuksen suhteen pääsee melko helposti jo perus ompelutaidoilla, eli käytännössä osaa ommella kuta kuinkin suoraa saumaa. 1700-luvun perusvaatteet, paita, liivi, nuttu (lue: takki) ja hame ovat melko mutkattomia tehdä, eli vaatteet kuten paita ja hame koostuu eri kokoisista neliöistä ja suorakulmioista jotka ommellaan yhteen. esimerkkejä netissä

Paidan kaavoja löytyy netistä mm. How to Make an 18th Century Chemise
Päähineeksi käy huivi tai myssy

Hameen voi ommella neljästä palasta, eli neliömäiset etu-ja takapala ommellaan sivuista yhteen, sen jälkeen kahteen vyötärökaitaleeseen (2 suorakulmiota) joihin taitellaan etu-ja takakappaleen vyötärö osuus, jotka sitten ommellaan siten, että vyötärökaitaleen sisään voi pujottaa nauhan joka toimii vyönä. Hameen sivusaumat jäävät ylhäältä hieman auki sivusta, että käden voi pujottaa hameen alla oleviin irtotaskuihin, jotka voi ommella esim. puuvillakankaasta ja halutessan kirjailla ne.

Nutun kaava on erikoinen siinä mielessä, ettei siinä ole erikseen etu- ja takakappaleita vaan vasen ja oikea kappale, tämä voi olla hieman hankala hahmottaa, mutta kun näkee kaavan kuvan ja valmiin nutun, niin ymmärtää sen toimintaperiaatteen. (Valitettavasti en tähän saanut kuvaa kyseisestä kaavasta.) Eli yksinkertaisimmillaan nutun saa valmiiksi ompelemalla kaksi saman mallista kangaskappaletta yhteen, eli kaavassa on vain oikea ja vasen puoli (mini kaaviokuva löytyy mm. Riitta Pylkkäsen: Säätyläisnaisen pukeutuminen Suomessa 1700-luvulla-kirjasta, jolloin kaavan voi suurentaa esim, kopioimalla kuvan kalvolle ja sitten heijastaa sen sopivaan kokoon seinälle). Eli oikea ja vasen kappale ommellaan yhteen selästä ja sitten sivusaumat. Kun lisäät vielä etumukseen nauhat joilla sidot nutun kiinni, se on viimeistelyä vaille valmis. Suosittelen kuitenkin vuorin laittamista, jonka voi tehdä esimerkiksi eri värisestä/kuvioisesta kankaasta jolloin tarvittaessa sinulla on kääntötakki kun vaihdat nauhat toiselle puolelle, Hihojen pituuden voi valita käyttötarkoituksen mukaan. Meteriaalina käyttövaateisiin suosittelen puuvillaa, pellavaa tai villakangasta ja silkkiä voi käyttää mikäli haluaa tehdä itselleen hieman “paremman väen” vaatteet.

Mikäli kangaskauppojen värivalikoimat eivät ole riittävät tai miellytä omaa näkemystä, kangasta voi värjätä käsin tai pesukoneessa. Itse olen useimmiten värjännyt kankaani (puuvilla, pellava) dyloneilla, että saan joko haluamani värin tai ns. patinoidun sävyn kankaaseen. Kirpputoreilta kannattaa myös etsiskellä kankaita, esim. vanhasta huovasta voi ommella hameen tai nutun viileämpiä säitä varten. Kangaskaupoista saa myös tikkikankaita (päiväpeittoihin yms.) joissa vuorin ja toppauksen saa valmiina ja säästypähän käsin tikkaukselta (mikäli näin haluaa).

Tässä näin lyhykäisesti jotakin 1700-luvun naisen vaatetuksesta. Ja nettihän on pullollaan tietoa mm. aikakauden vaatteista, täytyy vaan viitseliäästi jaksaa etsiä sitä. Mikäli on kiinnostunut ajan juhlavaatteista, ne vaativat ehdottomasti korsetin alleen ja ovat oma luku sinänsä. Tässä jutussa on lähinnä viitteitä siihen, kuinka päästä edes hieman jyvälle 1700-luvun ns. arkivaatetuksessa. Mutta aina kannattaa lainata kirjoja, katsoa elokuvia ja tutkia nettiä, jotta kuva siitä minkälaista asua haluaa, selkiää itselle paremmin. Au revoir!

Vilpittömästi Teidän,
Mademoiselle Tirbuck.