Tanssi vanhassa lännessä

1800-luvun alussa yleisimpiä tansseja olivat 1700-luvulla yleistynyt Minuet, Cotillion ja nykymäärittelyn mukaan erilaiset “country”-tanssit. Valssi alkoi yleistyä ensimmäisellä kymmenluvulla. Valssin “läheinen” kontakti aiheutti melkoisen skandaalin yhteisössä, jossa aiemmin vastakkaiset sukupuolet tuskin koskaan edes koskettivat toisiaan tanssin aikana.

Jo 1700-luvulta suosikkeja olivat tanssit jotka miehet ja naiset suorittivat pitkissä riveissä, yleensä miehet toisella ja naiset toisella puolella. Tanssin kuvioissa pareja vaihdettiin niin että kaikki pääsivät tanssimaan jokaisen parin kanssa.

Quadrille (katrilli) tuli suosituksi 1800-luvun alkupuolella. Siinä neljä paria muodostavat neliön. Tanssi muodostui viidestä osasta joista jokainen tanssittiin neljä kertaa niin, että jokainen pari pääsi kerran johtamaan kutakin osaa. Tanssikuviot oli määrätty ennalta, mutta poikkeuksia sallittiin. Yleistä oli että ns. “caller” johti tanssia huutamalla tulevan tanssikuvion etukäteen, mikä nykyäänkin on square dance -perinteenä.

1800-luvun puoliväliin mennessä tanssit muotoutuivat pareista koostuviin “round” -tansseihin, sekä ryhmistä koostuviin “square” -tansseihin. Edellisiin kuului mm. valssi alkuperäisessä _trois temps_ -muodossa, uudemmassa _two-step_ eli _deux temps_, sekä _Five-step waltz_ muodossa. Polkka saapui 1840-luvulla ja _Schottische_ eli sottiisi ja _Galop_ pian sen jälkeen.

Lähde: “19th Century Social Dance“:http://www.mixedpickles.org/19cdance.html