Kuinka pukeutua kuin Villin Lännen Lady

Annie's dress Ensimmäinen asia, joka yleensä tulee vastaan villin lännen naiseksi muuntumisessa, on asenne. Vieläkin näkee lähes joka paikassa, missä pukukoodi on “Villi Länsi”, sellaisia naisia, jotka eivät suostu luopumaan housuista. Syynä voi tietysti olla myös tietämättömyys, mutta olen monta monituista kertaa törmännyt kommentteihin, jotka kuvastavat naisten halua käyttää housuja ja kauhistusta pelkästä ajatuksestakin hameisiin siirtymisestä. Tosin positiivisena asiana sanottakoon, että lähes kaikkien naisten asenne vaatetustaan kohtaan muuttuu parempaan suuntaan, mitä pitemmälle he harrastusta jatkavat ja mitä useammissa tapahtumissa käyvät.

Kun kysymyksessä on tapahtuma, jossa ihan oikeasti pitäisi olla kuin villin lännen nainen, on farkut ja mielellään muutkin pitkät housut kerta kaikkiaan unohdettava. Jotkut haluavat pukeutua seksikkäästi piukkoihin lantiofarkkuihin ja sitaista ruutupaidan solmulle vatsan päälle niin, että napakin näkyy, mutta jutun juju on siinä, että villin lännen naisten vaatteet eivät olleet seksikkäitä, ellei nyt oteta lukuun ilotyttöjen asusteita tai cancan- ym. pukuja sekä meksikolaisia avokaulaisia paitoja. Yleensä naisten asusteet olivat hyvinkin siveellisiä.

Ensimmäinen juttu on pitkä hame. Naisten hameenhelmat laahasivat maassa ja olivat aina kurassa, jos oli märkää. Se kuului asiaan. Hameen tulee olla leveä, ja siinä pitäisi olla laskoksia. Helma voi olla joko suora tai sitten ns. laahushelma, johon itse olen varsin mieltynyt taannoisista “lakaisukonekommenteista” huolimatta. Värit ovat hillittyjä perusvärejä. Musta, ruskea ja harmaa lienevät toimivimpia. Sininen, punainen ja vihreä ovat ok, kunhan eivät ole liian räikeitä.

Yläosa noudattaa samaa siveää kaavaa. Naisten paidoissa kaulukset eivät toki ylettyneet aivan korviin saakka, mutta korkealle kumminkin, vähän siihen tyyliin kuin Mummo Ankalla. Kvaak! Paidasta riippuen voi käyttää myös liiviä tai jakkua. Tyköistuvuus on avainsana näissä vaatekappaleissa, sillä niiden alla käytettiin yleensä korsettia, joka kyllä muokkaa kropan kuin kropan tyköistuvan vaatteen alle sopivaksi. Värit kannattaa valita sävy sävyyn, esim. mustan hameen kanssa musta jakku. Ihana ratkaisu olisi kokonainen puku, ylä- ja alaosa samassa. Näin tällaisia asuja mallinukkien päällä High Chaparralin rendessä ja haaveksin niistä vieläkin. Huokaus!

Alusvaatteista kannattaa hankkia ainakin runsas alushame, joka nostaa päällyshametta kauniisti koholleen. Sillä vaikka naisten asut eivät ole seksikkäitä, ne voivat olla hyvinkin kauniita. Mukavalta tuntuu, jos alushameen lisäksi saa hankittua myös hameeseen sopivan aluspaidan ja puntilliset aluspöksyt, mamelukit. Korsetti on ihana vaihtoehto ulkonäöllisesti, mutta niitä on vielä toistaiseksi harvassa. Talvisissa riennoissa joutuu hieman fuskaamaan, jottei vaatetus ole liian heppoinen, mutta tässä voidaan huomioida muuan positiivinen seikka: runsaan hameen käytännöllisyys. Sinne vain villakalsareita alle, eikä kukaan huomaa mitään!

Kun perusasu eli hame yläosineen on hallinnassa, voidaan miettiä muita asusteita. HATUT eivät tällaisen asustuksen kanssa ole cowboyhattuja, ne me jätämme suosiolla miehille. Naisilla on olkihattuja, jotka tuovat mieleen paimentytön tai myssyjä, joita leikkimielellä kutsumme Daltonin muorin myssyiksi. Hatut sidotaan kauniilla nauhoilla leuan alle, ja niissä voi olla koristeenakin nauhoja ja kukkia. Hattu kannattaa valita niin, että se sopii muuhun asustukseen. HARTIAHUIVI on hyvä, perinteinen lisä asuun. Se on yleensä kolmionmuotoinen ja suurikokoinen, saa ylettyä vaikka polvitaipeisiin asti. Värit ovat tavallisimmin valkoinen ja musta. KENGÄT eivät ole bootsit. Parhaat kengät ovat varrelliset, nyöritettävät kengät, hiukan niinkuin kaunoluistimien kenkäosa. Viistokorkoisia kenkiä on vaikea löytää, mutta tolppakorotkin käyvät. Kovin korkeita korkoja ei kannata pitää. Erilaisia kävelykenkävariaatioita voi soveltaa asun tyyliin sopiviksi.

Mistä sitten voi hankkia moisia krumeluureja? Ensin kannattaa tietysti koluta vintit ja kirpputorit. Toisilla meistä käy kyseisissä paikoissa satumainen onni, toiset taas saavat harmistuneina todeta, että eivät ole löytäneet koskaan mitään. Mielikuvitusta kannattaa käyttää, koska joskus joku kirpparilta löytynyt vaateriepu voi muuntua taitavissa käsissä erittäin käyttökelpoiseksi asusteeksi.

Monet naiset valmistavat asunsa itse. Esimerkiksi Lady Elenan vinkkivarastosta löytyy hyviä neuvoja. Hän saa tavallisesta lakanakankaasta aikaiseksi vaikka mitä ihania hameita ja alushameita. Puuvilla on hyvää ja halpaa materiaalia. Sitä ei tarvitse varoa ja sen saa helposti puhtaaksi. Sitä paitsi sitä käytettiin eniten myös villissä lännessä. Pellava on myös perinteinen materiaali, ja jossain määrin silkkiäkin voi käyttää. Sen kohdalla tosin kannattaa harkita, mihin sitä käyttää. Mikäli et itse mielestäsi osaa ommella, mieti onko tuttaviesi joukossa joku, joka mahdollisesti osaa ja tee diiliä. COWS:in naistoimikunnasta ainakin löytyy useampikin ompelutaitoinen naisihminen… Alan kirjallisuutta kannattaa tutkia, jotta asusteista tulisi mahdollisimman perinteisen näköisiä.

Sitten on vielä se kaikkein kallein vaihtoehto: valmiin asun ostaminen. Suomesta on vielä hankala löytää oikeaoppisia villin lännen naisten asuja, mutta kun vähän vaivautuu selaamaan internetiä, niin sieltä saattaa bongatakin. Tässä asiassa kannattaa nykäistä hihasta Idahoa, jolta löytyy brosyyrit alata kuin alalta. Omista villin lännen vaatteistani suuri osa on hankittu High Chaparralin Vapen och Läder- putiikista, joka myy kunnollisia Wah Makerin vaatteitakin, joten mikäli lähdette kyseiseen paratiisiin, ottakaa shoppailurahaa mukaan!

Olen jättänyt tästä jutusta pois juhla-asut, intiaaniasut ja ilotyttökostyymit, koska itsekin vasta opiskelen pukeutumista oikein. Sen verran olen hameisiini mieltynyt, etten enää tallaisi High Chaparralin katuja housuissa, ei tunnu oikealta. Käytän miesmäisiä vaatteita vain hyvästä syystä, kuten ratsastaessani. Toivottavasti tätä juttua toivoneet henkilöt saivat nyt jonkinlaista vinkkiä pukeutumiseensa. Ja jos pitkät hamoset tuntuvat alussa epäkäytännöllisiltä ja kiusallisilta, harrastetaan positiivista ajattelua: Kuinka helppoa meillä naisilla onkaan nykyään!

WildCat Annie