Horna: Live Action Reenactment

from to
Airsoft

Horna on vanhaan länteen sijoittuva viikonlopun kestävä toiminnallinen historianelävöitys eli Live-Action-Reenactment, johon voi osallistua omana itsenään airsoft-aseistettuna tai aseettomana.

Hornassa vallitsee vanhan lännen yhteiskuntajärjestys: pormestarit, sheriffit, tuomarit, pankkiirit, kullankaivajat, cowboyt, kulkurit, maantierosvot ja idän kaupungeista vasta saapuneet keltanokat kohtaavat Hornan territoriossa yrittäen tulla toimeen.

Kauppiaat myyvät varusteita, saluunat tarjoavat virvokkeita ja uhkapelejä, ja kullankaivajat rikastuvat kullalla (jos rikastuvat)… Joillekin ainoa vaihtoehto on yrittää pärjätä epärehellisin keinoin…

Aseistettuja halutaan sheriffeiksi ja turvamiehiksi puolustamaan oikeutta ja omaisuutta, tai peräti oman käden oikeutta.

Aseettoman onkin turvallisinta pysytellä ihmisten ilmoilla, jos ei mieli päästä hengestään. Todistajien läsnäollessa kukaan ei ryhdy ammuskelemaan, mutta aukeilla erämailla tilanne on toinen.

Alueella vallitsee kuitenkin rajaseudun laki ja rikoksesta kiinni jäädessä seuraamukset voivat olla vakavia ja teoistaan voi joutua vastuuseen.

Rikolliset päätyvät ennen pitkää etsintäkuulutetuiksi ja kiinni jäädessään joutuvat oikeuden eteen. Mutta oikeutta saattaakin olla jakamassa innokas hirttotuomari…

Elävöityksen toimintamalli on yksinkertainen:

Saapuessaan länteen ihminen tarvitsee varusteita, ja varusteiden hankkimiseen tarvitaan rahaa, ja rahan hankkimiseen tarvitaan… Kaukana rajaseudulla varusteet ovat kalliita ja saatavuus rajallista. Toiset ovat syntyneet kultalusikka suussa, kun toisilla ei ole mitään…

Ei käsikirjoitusta

Vaikka Hornassa on joitakin larpin muotoja, se on kuitenkin toiminnallinen historian elävöitys, jossa ei ole lainkaan larpin tapaista käsikirjoitusta, vaan ainoastaan pitkälle mietitty toiminnallinen maailma, jossa jokainen osallistuja päättää vapaasti mitä tekee, sekä miten haluaa alueella ja muiden osallistujien kanssa toimia sen mukaan mitä ympäristössä tulee vastaan. Osallistujille ei anneta käsikirjoitettuja toimintamalleja tai tavoitteita. Jokaisesta elävöityksestä muodostuukin osallistujien mukaan aina erilainen.

Osallistujat aloittavat vain arvottu rahamäärä taskussaan, jonka avulla on päästävä alkuun. Toiminnan aikana on lukuisia mahdollisuuksia hankkia eri tavoin lisää rahaa saadakseen lisää toimintamahdollisuuksia, rehellisistä keinoista epärehellisiin, miten itse kukin parhaaksi näkee.

Tavoitteet

Hornassa ei ole voittajia eikä häviäjiä. Rahalle on elävöityksessä toiminnallista käyttöä, mutta Hornan tavoitteena on saavuttaa viikonlopun aikana historiallinen elämys vanhan lännen varusteissa ajankuvaan eläytyen.

Pukeutuminen

Ajanmukainen pukeutumisella on merkitystä, ei pelkästään muiden, vaan myös oman kokemuksen vahvistamiseksi. Historian elävöittäminen ei ole pelkkää leikkimistä. Siksi myös Hornan peliympäristössä ja pelivälineissä on pyritty mahdollisimman paljon realismiin.

Airsoft

Konflikteja ei Hornassa ratkaista arpomalla vaan suoralla toiminnalla airsoft-asein. Tästä syystä suojalasit ovat Hornassa pakolliset.

Koska Hornassa on resursseja ja rikkauksia rajallisesti, voi vanhan lännen malliin pahantahtoinen helposti ryöstää aseettoman ja ampumalla eliminoida heikomman kilpakumppanin pois pelistä. Aseistautuminen tuleekin useimmille tarpeeseen, sillä aseettomalle ei tositilanteessa jää muita keinoja kuin antautua tai paeta, tai olla tyystin joutumatta vaarallisiin tilanteisiin.

Hornassa sallitut varusteet:

Varustautuminen Hornaan

Aseistautuminen ei ole välttämätöntä, mutta ajanmukainen vaatetus, sekä asianmukaiset silmäsuojaimet ovat pakollisia.

Kaikki seuraavista airsoft-aseista ovat sallittuja: derringer, revolveri, haulikko, winchester, sekä lisäksi voi olla kumipuukko, kumikirves, kumitomahawk, sekä kapea valkoinen liina hihaan sidottavaksi. Merkitse ne tunnistettavasti, jotta ne kaupassa eivät sekoitu muihin.

Elävöityksen alussa osallistujat kuvannollisesti luovuttavat varusteensa general storen haltuun, josta ne on “ostettavissa” käyttöön. Jokainen osallistuja käyttää vain omia tai lainaksi saamiaan varusteita. Toisen osallistujan henkilökohtaiseen omaisuuteen ei kosketa.

Kuitenkin kaikki “in-game” välineet, rahat, ammukset, kullankaivuuvarusteet, pankkitalletukset, valtaustodistukset, ym. ovat sen sijaan vapaata riistaa ostaa, myydä, vaihtaa, varastaa…

Sallitut airsoft-aseet:

 • Umarex, King Arms, Tanaka, ym. Colt-revolverivariaatiot
 • ASG Schofield
 • Marushin / Maxtact Derringer
 • KTW Flintlock Carbine
 • KTW Winchester M1873 rifle, carbine ja Randall
 • Umarex Legends Western Rifle
 • A&K Winchester M1892
 • A&K Mare’s Leg
 • Haw San/Far San/Mad Max haulikot
 • M870 Pump Action Shotgun eri valmistajien malleja
 • Winchester M1887 Shotgun
 • Webley MK VI (esikuvansa MKI on 1800-luvun puolelta) ja Nagant 1895 (nämä siviilimalleja muistuttavat revolverit on katsottu kelvollisiksi Hornaan
 • Pelin luonteen vuoksi erilaiset kumiset harjoitusveitset ja kirveet ovat käytettävissä.

Muita airsoft-aseita voidaan tapauskohtaisesti sallia, mutta niistä on otettava yhteyttä ennakkoon.

Muut aseet:

Turvallisuussyistä emme leiki elävöityksessä oikeilla teräaseilla vaan lähitaisteluissa käytetään turvallisia harjoitusveitsiä, kuten esim.:

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-bowie-veitsi/

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-klassinen-sotilasveitsi/

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-rauhanturvaajaveitsi/

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-trench-hawk-tomahawk/

https://rautaportti.fi/tuote/synteettinen-yhden-kaden-kirves/

Nämä kannattaa luonnollisesti itse maalata miellyttävämmän näköisiksi…

Turvallisuus ja vastuukysymyksistä johtuen pelin aikana pelialueella saavat oleskella ainoastaan hyväksytyt peliin osallistuvat henkilöt. Ulkopuoliset eivät samoista turvallisuus- ja vastuukysymyksistä johtuen voi oleskella pelialueella koko tapahtuman aikana. Koiria ei saa pitää pelialueella. Koirat on pidettävä kytkettyinä pelialueen ulkopuolisella leirialueella. Alle 18v saavat osallistua peliin ja oleskella alueella vain huoltajien mukana.

Suojautuminen muovikuulilta

Hornassa ei sen elävöitysluonteen vuoksi ammuta paljon. Se ei siis ole räiskintäpeli, eikä mihinkään kuulasateeseen todennäköisesti joudu kuin huonolla onnella, jos tähtien asento taivaalla on pelaajalle epäsuotuisa. Silmät pitää kuitenkin suojata ja siihen riittää yksinkertaisetkin suojalasit. Mielellään niissä tulee olla kirkas läpinäkyvä väritön kehys, eikä tummennettuja linssejä suosita. Esim. muutaman euron maksavat EN 166, luokka 1FT ja EN 170 -luokan lasit: https://m.motonet.fi/fi/tuote/781953/Zekler-33-suojalasit-kirkas.

Kasvojen suojaamiseen yleensä riittää bandana-huivi, mutta jos oikein hampaidensa puolesta on huolissaan, liinan sisään kannattaa ommella vahvempi materiaali hampaiden kohdalle suojaksi, kuten monet meistä tekevät. Aseettomia ei pelissä ammuta, eikä se ole pelillisesti tarpeenkaan. Siitä merkkinä heillä on tietyn värinen huivi. Rakennuksien sisätiloissa ja läheisyydessä ei myöskään ammuta lainkaan, joten aseistautumattomat voivat olla kaupungissa huoleti.

Suojalasien linssin kestävyyttä osoittavat koodit:
• F – withstand impacts against small objects travelling up to 45 meters per second
• B – withstand impacts against small objects travelling up to 120 meters per second
• A – withstand impacts against small objects travelling up to 190 meters per second
• T – withstand impacts at extreme temperatures.

Suojalasien kirkkautta osoittavat koodit:
Optical quality
• 1 – Class 1 High optical, quality suitable for regular use. Refractive power of ± 0.06dioptres.
• 2 – Class 2 Medium optical, quality suitable for occasional use. Refractive power of± 0.12 dioptres
• 3 – Class 3 Low optical, quality suitable for exceptional use. Refractive power of±0.25 dioptres

Riittävä suojaus airsoftiin on 1FT tai euroopplainen standardi EN166 tai amerikkalainen standardi ANSI Z87. Jokin näistä lukee lasien paketissa tai itse linssissä.

Jos paketissa ei ole mitään yllä näkyvistä luokituksista, älä osta!

Suojalasien muotoilu on tärkeä kysymys. Suojalasien tulisi peittää silmät kokonaan niin että sivusta tulevat kuulat eivät pääse suojalasien alle.

Spirit of the Game — pelin henki

Cowsin toimintaan kuuluu positiivinen asenne, eli “Spirit of the Game”. Suomeksi tämä “pelin henki” tarkoittaa positiivista yhteisöllisen ilmapiirin ylläpitämistä kaikissa tilanteissa, sekä pelin aikana, että peliajan ulkopuolella. Kunnioitamme kaikkia mukana olijoita kaikissa tilanteissa, myös vanhan lännen elävöityksen hengessä. Käyttäydymme toisiamme ja ulkopuolisia kohtaan kohteliaasti ja asianmukaisesti. Kaikenlainen verbaalinen ja fyysinen uhkaava käytös on kielletty. Kunnioitamme toistemme fyysistä koskemattomuutta, emmekä kajoa myöskään toistemme varusteisiin ilman lupaa. ”Spirit of the Game” -henkeä vastoin käyttäytyvä henkilö poistetaan pelialueelta.

Osallistumisvaatimukset lyhyesti:

 • elävöitykseen osallistuvilla sallitaan vain ajanmukainen aseistus edellä kuvatun mukaisesti
 • F-luokan suojalasit
 • pukeutuminen mahdollisuuksien mukaan ajanmukaiseen vaatetukseen ja muihin varusteisiin. Hollywood-tyylin western-asusteita ei kaivata, vaan vanhan Amerikan tyyliin tavallisen kansan perusvaatteet sopivat mitä mainioimmin. Ks. neuvoja miten onnistua tässä helposti ja edullisesti https://cows.fi/vasta-alkajan-vaatetus
 • punainen liina pelistä poistumisen merkiksi
 • keltainen huivi aseettoman osallistujan merkiksi (aseetonta ei saa ampua)
 • omat ruokailuvälineet saluunassa ruokailua varten, jos mahdollista mielellään cowboy-tyyliin esim. peltilautanen, sekä vanhanaikaiset veitsi, haarukka ja lusikka.
 • positiivinen asenne ja halu heittäytyä mukaan pelin henkeen!

Majoittuminen

 • ajanmukaisin leireilyvarustein. Ks. https://cows.fi/vasta-alkajan-ohjeet-historialliseen-leireilyyn
 • moderneilla leirivarusteilla voi leiriytyä sille osoitetulle alueelle
 • sisämajoitustilaa on useimmiten rajoitetusti (oma makuupussi jne.) tai ei ollenkaan. Tästä tiedotetaan erikseen tapahtumakohtaisesti.
 • autot on pysäköitävä niille osoitetuille alueille. Kimppakyytejä on syytä suosia rajoitetun parkkitilan vuoksi.
 • pelkästään päiväohjelmaan osallistuminen on sallittu

Keskustelu aiheesta: http://facebook.com/cows.public/