Tapahtuman kuvia
proklamaatio

Buckskinners Autumn Trek -08:

Päivävaellus buckskinner-periodivehkeissä Läyliäisten maastossa lauantaina klo 10-18. Noin 10 km matka suoritetaan jalan, tarpeelliset kantamukset mukana. Matkalla 4-5 piikivilukkoisilla aseilla suoritettavaa ammuntarastia, joissa laukauksia tulee yhteensä 10-15 kpl. Saa myös osallistua pelkkään vaellukseen.

Yöpyminen lauantai-yönä wigwamissa Läykän leiripaikalla. Paikalle saa saapua jo perjantaina, jolloin maja katetaan. Jos on oma majoitus voi tulla milloin siltä tuntuu... Autot jätetään hiekkakuopalle.

Ensikertalaiset tervetuloa! 
Varusteiden yms. kanssa avustetaan. 
Lisätietoja: buckskinnertrek [at] netti [piste] fi


Vaatevarustus

Kuvissa näkyvään sekalaiseen 1700-luvun tyyliseen kolmikolkka-asuun kuului:

  • polvihousut ja hihaton liivi villakankaasta sekä pellavainen pitkähihainen paita
  • jalassa pitkät ohuet polvien yli ulottuvat villasukat ja säärystimet villakankaasta
  • paremman puutteessa periodikenkien roolia ajamassa jalassa oli hyvin sisäänajetut (eli loppuun kuluneet) Doc Martensin nahkakengät
  • päässä kolmikolkkahattu ja huivi
  • kantolaitteena oli nahkainen leveä olkahihna, johon nahkahihnoilla rullalle käärittynä paksumpi päällipaita pellavasta sekä capote, joita ei kumpiakaan tarvittu (kun ei satanut, eikä ollut kylmä)
  • haversack, jossa ruokailuvälineet, tupakkaa, ruokaa, yms. sekä vesileili, joka oli matkan lopussa ihan tyhjä
  • vyössä puukko ja tomahawk-kirves

Wigwamissa oli makuualustana telttacanvasta ja ohuita villahuopia, sekä päällä kaksi viisipointtista hudson's bay -huopaa. Päänalusena oli mukana kulkenut Capote rullalle käärittynä. Siinä kaikki ja hyvin pärjäsi. Yhdelläkin huovalla + capotella olisi hyvin pärjännyt.

Havaintoja kokemattomille:

Oli noin 10-15 astetta lämmintä. Välillä tuli kevyttä tihkua, joka loppui nopeasti. Yöllä ulkona oli koleaa, mutta wigwamissa se ei tällä varustuksella tuntunut missään.

Vaatetuksen alle en laittaisi minkäänlaista puuvillaista t-paitaa, koska kokemuksesta se kastuu kuitenkin hikoillessa, eikä kuivu ikinä päällä pidettäessä, päinvastoin kuin pellava. Oikein kylmällä kelillä alle olisi voinut laittaa ohuet villaiset pitkät alushousut ja -paidan.

Makuuvarustus oli täysin riittävä. Minkäänlaista makuupussia en ottaisi mukaan vaikka olisi ollut kylmempikin, korkeintaan yhden huovan lisää.

Janoisille ja/tai paljon hikoileville toinen (tai isompi) vesileili matkaan voisi olla hyödyllinen, sillä vesi riitti juuri ja juuri tälle matkalle.


Weasel 2008