Vasta-alkajan ohjeet historialliseen pukeutumiseen 1850–1900 (miesten asut)

Vanhan lännen asuesimerkkejä

Alla esimerkkejä ja ehdotuksia asukokonaisuuden luomiseen. Asukokonaisuuden ei vasta-alkajalla suinkaan voi olettaa olevan heti täydellinen, mutta osallistujan toivotaan tekevän parhaansa, jotta historiallinen mielikuva toteutuisi, sillä siinähän on tämän homman koko idea.

Asuvaatimukset eri lajeissa

Cowboy Action Shooting

Minimivaatimus on “lännenhenkinen” vaatetus, mutta monet panostavat pukeutumiseen paljon enemmän, kukin oman tyylinsä mukaan. Lue lisää: pukeutuminen cowboy ammuntakilpailuihin.

Cowboy Airsoft

Airsoft-skenaario on historiallisen elävöityksen muoto, jossa osallistujien vaatetuksella on suuri merkitys ajankuvan toteutumisessa. Ihan mikä tahansa lännenhenkinen asu ei ihan riitä, vaan pukeutumiseen on panostettava hieman enemmän.

Rendezvous

Historiallisessa leirissä asuvaatimukset ovat leiristä riippuen tiukimmat, eli pyrkimys on tarkimpaan “periootikuriin”. Elävöityksen tavoitteena on historiallisesti autenttinen mielikuva ja kokemus ja siksi osallistujien tavoitteet ovat korkealla. Buckskinner- ja intiaaniasuja ei käsitellä tässä.

Onneksi historiallisesti realistinen vaatetus ei ole niin vaikea asia järjestää.

Lyhyt kuvaus

  • Hattu: korkea (Amerikassa yleisempi ns. high derby) knalli tai homburg, yksinkertainen lierihattu mallia Boss of the Plains tms., laadukkaammat hatut ovat huovutettua majavan tai kanin karvaa
  • Paita: kaulukseton tai kauluksellinen puuvillapaita, kuosi kuviopainettua calico-kangasta, tai muuten ruudullinen, raidallinen tai yksivärinen, tai riihipaita, vanha SA valkoinen (tai raidallinen jos löytyy) peltipaita, tms.
  • Housut: pitkät housut ilman vyölenkkejä, yksiväristä tai kuvioitua villakangasta tai canvasta, korkealle ulottuva vyötärölinja, napit henkseleille, taskuilla tai ilman, mutta ehdottomasti EI siniset farkut, pääasiassa siksi, koska ne ovat tunnistettavasti modernit. Denim-työvaatteiden kuten muidenkin housujen leikkaus, sekä taskujen muotoilu oli 1800-luvulla täysin erilainen, ja kaikkein näkyvin asia, takataskuja ollut. Jos muita housuja ei yksinkertaisesti löydy, valitse edes ruskeat tai mustat farkut.
  • Huivi: suuri kuvioitu tai yksivärinen huivi ohutta puuvillaa noin 50×50 cm, tai vaihtoehtoisesti paremmalla väellä 1800-luvun tyylinen kravatti irtokauluksilla. Huivi sopii lisäksi erinomaisesti kasvojen suojaamiseen Cowboy Airsoft -skenaariopelissä ja on samalla autettisempikin kuin airsoft-maski!
  • Liivi: kevyttä tai paksumpaa villakangasta, silkkiä tai canvasta, samaa tai eri kuosia takin kanssa, ulottuu matalammalle (peittää vyötärölinjan) ja liivin alareuna edestä yleensä suora, esim.
  • Takki: lyhyt puvun takki tai pidempi frock-coat, kuvioitua tai yksiväristä villakangasta, pellavaa tai puuvillaa, tai ei takkia ollenkaan…
  • Jalkineet: asusta riippuen pitkät saappaat tai yksinkertaiset varsi- tai puolikengät, nahkaa, EI modernit koristellut cowboy-bootsit!

1. Aikakausi 1850–1900

Nyrkkisääntönä voi pitää, jos asuste oli käytössä 1800-luvulla, se sopii myös koko vuosisadan loppupuoliskon elävöittämiseen, sillä tuohon aikaan ei uusia vaatteita hankittu ennen kuin vanhat olivat kuluneet loppuun.

Koska kysymyksessä on monien kansojen ja kulttuurien sekamelska, on mahdotonta antaa kattavaa kuvaa koko 1800-luvun asuvaihtoehdoista. Amerikkaan saapui jatkuvasti uusia siirtolaisia ja heillä oli luonnollisesti kotimaastaan tuodut vaatteet ja varusteet mukanaan. Luonnollisesti eurooppalaisten siviilien vaatteet ovat periaatteessa kaikki “periootikorrekteja”.

Vanhat valokuvat antavat tietysti parhaan tiedon pukeutumisesta. Artikkeli Clothing in the 19th Century antaa hyvän yleiskuvan paremmasta pukeutumisesta. Hyvä katsaus 1800-luvun miesten asuihin löytyy myös esimerkiksi sivulta A Century of Sartorial Style: A Visual Guide to 19th Century Menswear, joka keskittyy pääasiassa herrasväen asujen esittelyyn.

Historiallisen esikuvan valitseminen

Oleellisinta on hahmon valinta, jonka jälkeen varustehankinnat määräytyvät tämän mukaan. Ensisijaisesti suurin tyylillinen ero on siisti vai rähjäinen. Esittääkö asusi cowboy:ta, desperadoa, kauppiasta, uudisraivaajaa, kullankaivajaa, vai rikkaampaa kauppiasta, pankkiiria, tms. vaikuttaa asukokonaisuuteen eniten.

Pääasiassa jäsenillämme on pohjois-eurooppalaisten Amerikkaan muuttaneiden kulttuuripiirin asuja. Tämä tarkoittaa esim. Deadwood- ja Hell On Wheels- tv-sarjojen maailmankuvaa.

Vuosisadan alku ns. turkismetsästäjäkausi päättyi turkiskaupan hyydyttyä 1840-luvun jälkeen, mikä ei toki tarkoita, että erämaissa buckskin-asu (peurannahka) ja pellavakuosi olisi mitenkään muuttunut epäkäytännölliseksi, mutta tyyli alkoi muuttua merkittävästi.

Espanjalais-meksikolaisen kulttuurin asuja jäsenillämme on vähemmän.

Intiaaniharrastajiakin on, joista useimmilla varusteet sopivat 1800-luvun puolivälin preeriaintiaanien aikakauteen. Metsäintiaanit kuuluvat enemmän 1700-luvulle.

Sotilaana esiintyvillä lienee kaikein helpointa, sillä USA:sta saa koko univormupaketin kerralla muutamalla satasella. Yhdysvaltain sisällissodan elävöittäminen on siellä iso juttu. Tässä esim. rivisotilaan asukokonaisuus kaikki housut, takki, paita, hattu, kengät, vyö, ja jopa henkselitkin, yhteensä vain $240: https://crescentcitysutler.com/product/us-uniform-package. Näitä “sutlereita” Amerikassa riittää, kuten esim. https://www.blockaderunner.com, josta saa myös siiviliasusteita naisille ja miehille.

2. Valkoisen miehen “Sack suit” ja muut asusteet

Kaikkien miesten pukujen perustana voi pitää ns. Sack suitia, joka on nykyaikaisten pukujen varhainen esikuva, mutta malliltaan ja leikkaukseltaan tietysti vanhanaikaisempi. Siihen kuuluu ns. “pikkutakki”, suorat housut sekä liivi.

Lämpimissä olosuhteissa ja erämaiden ei-niin-tiukoissa etikettivaatimuksissa, takki jää helposti pois, ja näin jo ollaan lähellä vanhan lännen ikonista olemusta cowboysta liivipaitasillaan. Yhdessä leveälierisen säältä suojaavan hatun, tai bowlerin, sekä pitkävartisten saappaiden kanssa syntynykin jo se tuttu cowboy-look, tosin todellisuudessa arkisemman näköinen, kuin mitä Hollywood meille glamourissaan yrittää joskus tyrkyttää.

  • puvun takki tai sitä pidempi frock-coat, kuvioitua tai yksiväristä villakangasta, napitus yltää korkeammalle kuin 1900-luvun puvuissa.
Frock coat
Sack suit
  • liivi, yleensä villaa samaa tai eri kuosia takin kanssa, ulottuu matalammalle ja liivin alareuna edestä yleensä suora, esim.
Miesten liivimalleja 1894-1899 (The Met Digital Collections)
Miesten liivi, 1850-luku.

Materiaalit

Puvun yleisin materiaali oli kuten nykyäänkin paremmissa puvuissa yleensä jonkin sortin villakangasta, tai pellavaa. Tekstiilien kuosi oli usein musta tai harmaa, mutta myös kuvioituja kankaita suosittiin.

Ulkoilmassa pidempään oleskeluun villakangas on käytännöllisempää kuin puuvilla, joka kostuessaan kuivuu ikuisuuden. Kesäkuumalla pellava on puuvillaa parempi materiaali. Villa kastuessaan se tuntuu kuivalta pitempään, kuivuu nopeammin ja hengittää paremmin.

Polyesteria yms. keinokuituja ei kannata tässä käytössä ajatella, vaikka toki sekoitekangas toimii puhtaan villan tavoin. Nuotion ääreen ei 100% keinokuituvaatteen kanssa ole asiaa.

Housut

Jos jalassa ei ole puvun housut, niin cowboyn “työvaate” (jos toiseen vaateparteen ylipäätään oli varaa) oli telttakankaasta valmistetut canvas-housut. Farkkukangas toki oli jo keksitty ja samaa asiaahan se suoritti kuin canvas, mutta leikkaukseltaan nykyisten farkkujen mallisia housuja ei suinkaan ollut, eikä 1800-luvun farkkukangas ollut ihan saman näköistäkään kuin nykyään.

  • pitkät housut ilman vyötä, yksiväristä tai kuvioitua villaa tai canvasta, korkealle ulottuva vyötärölinja, napit henkseleille, taskuilla tai ilman, mutta ehdottomasti EI siniset farkut!

Paidat

Paidat olivat pitkiä ja syvälle housuihin mahtuvia, eikä kumartuessa paita nouse housuista. Useimmiten se ei myöskään ollut alas asti napitettavaa mallia, kuten nykyään. Modernin paidan paljastaa ensimmäisenä kauluksen malli, jonka kärjet ennen vanhaan olivat huomattavasti pyöreämmät, tai taakse viistetymmät, tai kauluksia ei ollut lainkaan, vaan käytettiin kalvosimilla kiinnitettäviä irtokauluksia, ettei itse paitaa tarvitsisi pestä niin usein, vaan pestiin ainoastaan irtokaulus. Kaupunkien ulkopuolella tämä tietysti lähti ensimmäiseksi pois päältä, paitsi jos oli tiukkapipoisin ylimystön jäsen…

  • kaulukseton tai kauluksellinen puuvillapaita, kuosi kuvioitua Calicoa, tai muuten ruudullinen, raidallinen tai yksivärinen, tai jopa riihipaita tai Suomen armeijan vanha valkoinen tai raidallinen (sellaisiakin on ollut) peltipaita, tms. Jos paidassa on kaulukset, ne olisivat ennemmin pyöreät kuin terävät. Irtokaulukset keksittiin 1827. Rintatasku yleistyi vasta 1960-luvulla. Alas asti napitettavan paidan patentoi Brown, Davis & Co vuonna 1871. Irtoetumus, jonka avulla takin alla saattoi pitää mitä tahansa halpaa paitaa, tuli muotiin vasta 1800-luvun lopulla.

Huivi, kravatti ja solmuke

Puuvilla- tai silkkihuivi on cowboyn perusvaruste. 1800-luvun herrasmieskin tiesi, että kaulan suojaaminen auttoi lämmön säätelyssä. Erämailla ja varsinkin tasangoilla oli kasvot suojattava pölyltä jonka tasangoilla aina käyvä tuuli sai nousemaan.

  • suuri kuvioitu tai yksivärinen huivi ohutta puuvillaa tai silkkiä noin 50×50 cm, tai vaihtoehtoisesti paremmalla väellä 1800-luvun tyylinen kravatti irtokauluksilla. Huivi sopii lisäksi erinomaisesti kasvojen suojaamiseen ja on Cowboy Airsoft -skenaariopelissä samalla autettisempi kuin airsoft-maski!
Calico-kankainen kuvioitu huivi, joskus myös Bandannaksi kutsuttu, mutta suurempi n. 50x50m.
Ascot
Tie (ushist.com)
Cravat

Jalkineet

Miehille tavallisin jalkine erämailla on tietysti saapas. Varsikenkä on kaupunkilaiselle ja herrasmiehelle oikea jalkine ja sotilaalle sotilaskenkä “Brogan” tai armeijan ratsastussaappaat. Naisten kengistäkin tässä malli.

  • pitkät saappaat tai yksinkertaiset varsikengät tai puolikengät, nahkaa, EI cowboy-bootsit!
Nahkasaappaat (riverjunction.com)
Sisällissodan aikainen sotilaskenkä “Brogan” (ushist.com)
Miesten varsikenkä (ushist.com)
Naisten varsikengät eli “nirunarukengät” (ushist.com)

Päällystakki

23 Definitive Drovers (Opposite Page) Working cowboys engaged in trailing longhorns to markets or to a new range, these drovers appear to date to the 1870s. They have not yet adopted traditional cowboy clothing and are wearing military frock coats, pinstriped pants and nondescript hats. The cowboy on the right held up his pants with a military belt and buckle. – Courtesy Robert G. McCubbin Collection –
Kaksi cowboyta n. 1870

Alusasu

Kaikkein innokkaimmille ajan henkeen paneutuville tärkeä, mutta näkymätön yksityiskohta (paitsi jos käärii paidanhihat ylös) on Lucky Lukestakin tutut punaiset yksiosaiset long johnit eli ns. Union suit -alusasu. joka oli kuitenkin myös kaksiosaisenakin yleinen ja päinvastoin kuin kliseet antavat ymmärtää, saatavilla ollut väri ei ollut ainoastaan punainen, vaan myös kellertävä luonnonvalkoinen.

Union Suit, 1902 Sears & Roebuck (Wikipedia)

Cowboy-chapsit eli jalkoja suojaavat irtolahkeet

Chapsit olivat tarpeen vain ratsastaessa, eikä sellaisia kukaan pitänyt päällä, jos ei ole juuri tullut ratsastusmatkalta, eikä niitä varsinkaan ollut muilla kuin cowboylla. Komean näköisethän ne on, jos välttämättä tahtoo.

Se hankala kysymys, eli hattu

High Derby hat (River Junction)

Ikonista cowboy-hattua paljon yleisempi hattu vanhassa lännessä oli knalli eli “Bowler” tai “High Derby”. Myös Homburg-mallinen hattu oli hyvin yleinen. Hyvän High Derby -mallin saa aikaan Homburg-hatusta muotoilemalla kuvun pyöreäksi, joka on jopa paremman näköinen, kuin brittiläiset mallit, joita Suomesta useammin löytyy. Kirpputoreilta löytyvät vanhat hatut ovat useimmiten parempaa laatua kuin uustuotanto.

  • pyöreäkupuinen, korkea (Amerikassa yleisempi) knalli, homburg, yksinkertainen lierihattu mallia Boss of the Plains tms. Laadukkaammat hatut ovat huovutettua majavan tai kaninkarvaa.
The Wild Bunch: Harry Longabaugh (the Sundance Kid), Will Carver, Ben Kilpatrick, Harvey Logan (Kid Curry) and Butch Cassidy

Jos kuitenkin haluat nimenomaan cowboy-hatun (ja miksi et haluaisi), niin valintasi on yksinkertainen, se on leveälierinen ja korkeakupuinen muotoilematon (open crown) Boss of the Plains -tyyppinen lierihattu suorilla liereillä, josta voi muotoilla melkein mikä mallin tahansa. Hatun voi muotoilla itse, tai tehdä kuten aikalaiset, antaa sen muotoutua käytössä yksilöllisesti.

Samaan tulokseen voit päästä millä tahansa leveälierisellä huopahatulla, jossa on riittävän korkea kupu ja leveät lierit. Hatun muotoilut on syytä poistaa kuuman vesihöyryn ja tarvittaessa kastelun avulla. Jos materiaali on majavan- tai kaninkarvaa (fur felt), se mahdollistaa hatun muotoilun mihin malliin tahansa ja se myös kestää sen.

Boss of the Plains -malliin tarvitset hatun, jossa lierin leveys on noin 4–5 tuumaa ja kuvun korkeus noin 5–7 tuumaa.

Tavallinen villahuopa (wool felt) voi mennä järeämmästä muotoilusta pilalle, vaikka toki tehdasmuotoillunkin (prässätyn) villahuopahatun saa ojennettua Boss of the Plains -muotoon varovaisissa käsissä (on onnistunut). Useimmiten halvemmassa hatussa hattunauha voi tässä käsittelyssä mennä pilalle, koska se voi olla jopa pahvia, tms. Kaikki villahuopahatut eivät suinkaan ole surkeita, niissäkin löytyy hyviä laatuja, jonka tuntee materiaalin tiukkuudesta ja sileydestä. Jotkut villahuopalaadut tosin ovat sellaisia (esim. erityisen notkeat), ettei niitä muotoilla pysyvästi millään konstilla. Tähän tarvitaan hattumaakareiden käyttämää ainetta huovan jäykistämiseen, jota kutsutaan “apretuuriksi”, mutta sitä voi olla vaikea löytää ja sen hengittelyn kanssa pitää olla tarkkana, ettei seuraa “hullun hattumaakarin” syndroomaa.

Kirpputoreilta löytyvät vanhat aidot herrasmiehen hatut, siis ne knallit ja homburgit ovat yleensä erittäin hyvälaatuista materiaalia. Paremman hatun tunnistaa vähintään siitä, että siinä on silkkivuori (ei välttämättä silkkiä) ja sisäpuolella hyvin tehty hikinauha. Paremmissa hatuissa lierin reunaa suojaa siihen ommeltu ympäröivä reunus.

Boss of the Plains

Silmälasit

Silmälasit ovat usein kaikista vaikein osa historiallista asua. Tästä aiheesta löytyy kokonaan oma artikkelinsa: https://cows.fi/periootiasu-ilman-periootilaseja-onko-se-sopivaa/

Cowboy Action Shooting ja Cowboy Airsoft on tässä kysymyksessä hieman helpompi ratkaista, sillä silmien suojaaminen on ehdottoman tärkeää ja suojalasit pääsääntöisesti peittävät silmälasit näkyvistä. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö ajanmukaiset silmälasit olisi oleellinen osa autenttista asukokonaisuutta silloin, kun suojalaseja ei käytetä! Mikään ei pilaa muuten oikean näköistä asukokonaisuutta yhtä tehokkaasti kuin nykyaikaiset silmälasit!

3. Historiallinen asu helposti ja edullisesti

Autenttisen asun ei tarvitse olla kummoinen, kun materiaalit ja kuosit on kohdallaan. Kaikki eivät ole varakkaita herrasmiehiä, eikä erämailla pyhäpukuun pukeuduttu muutenkaan.

Kelvollinen historiallinen asu voi olla vaarin vanha koinsyömä villapuku (ns. “ennen sotia”) muutamalla vanhan lännen lisämausteella.

Klassiseen “Old West” mielikuvaan tietysti kuuluu leveälierinen hattu tai jopa ennemminkin knalli (ks. alempana) ja usein se yksin vanhan puvun kanssa riittää autenttisen mielikuvan aikaansaamiseksi, kunhan päällä ei muuten ole mitään modernia asusteita. Myös vanhan ajan lätsät (newsboy cap) ym. päähineet toimii, vaikkei niitä vanhan lännen päähineiksi tulisi heti mieltäneeksi.

Yllä kuvatun lisäksi liivi tekee asusta kuin asusta old west-henkisen, ja mielellään se ei ole modernia mallia, jonka tunnistaa esim. heti siitä, että liivin etumuksen alareuna ei ole vyötärölinjassa suora, eikä napitus useimmiten yllä tarpeeksi korkealle.

Tärkeintä on kokonaisuus ja tietysti se, että asu on itselle mieleen. Kirpputoreilta voi löytyä kaikenlaista sopivaa, kunhan pysyy “sodanajan” ja vanhemmissa vermeissä. Miesten puku ei 1880-1920 välisenä aikana malliltaan kovastikaan muuttunut. On todistetusti UFF:lta löytynyt vuosisadan alussa valmistettu villakankainen frakkikin liiveineen (halvalla). Vanhoja Homburg-lierihattuja ja knalleja löytyy vintagevaatehtimoista, esim. Play It Again Sam ym. (Huom. Fedora-mallinen huopahattu EI ole ajanmukainen).

4. Käytännöllisyys

Harvemmin pyhäpuvussa kuitenkaan rymyttiin preerioilla. Hyvän kuvan tavallisemmista vaatteista saa valikoimiltaan kunnollisista nettikaupoista, esim. Yhdysvaltain sisällissodan varusteita myyvältä Clothing, Uniforms, Accoutrements -sivulta, tai esim River Junction nettikaupasta. Muitakin löytyy esim “sutler” hakusanalla. Vanhoista valokuvista näkee hyvin millaisia vaatteita arki- ja työelämässä käytettiin.

Vaihtelua väreihin

Jottemme näytä mustiin pukeutuneitten armeijalta, olisi vähän kirjavamman olemuksen aikaansaamiseksi hyvä, etteivät kaikki pukeutuisi samalla tavalla kuin naapuri, jollei satu esittämään armeijan sotilasta. Yleisin väri oli toki musta, mutta muitakin värejä ja erilaisia kuoseja kannattaa ottaa käyttöön, jotta asuun tulee persoonallisuutta ja muista erottuvaa lisäväriä. Aikakauden asuissa erilaiset raidalliset ja ruudulliset kuositkin olivat suosittuja. Myös pohjoisvaltioiden ja etelävaltioiden armeijan varusteita voi yhdistää siviilivarusteisiin.

Huomioita 1800-luvun vaatetuksesta

  • 1800-luvun ihmisille vaatetus oli tärkeä arvon merkki ja köyhimmätkin roistot pyrkivät pukeutumaan paremmin kuin huonommin, jo pelkästään parantaakseen yhteiskunnallista statustaan muiden silmissä. Tämä merkitsi käytännössä lähinnä sitä, että arvokas vaatekappale otettiin käyttöön, sopi se kokonaisuuteen tai ei. Huonoimmillaan asu voi olla sekalainen lajiltelma väreiltään ja kuoseiltaan toisiinsa sopimattomia asusteita.
  • rikkinäinenkin silinteri oli statussymbolina alimmallekin pyrkyrille arvokas vaatekappale. Herrasmiehellä on aina tyylikäs hattu ja kaikki haluavat edes kuvitella olevansa herrasmiehiä. Myös Cowboyt käyttivät useammin ns. knallia kuin ns. stetsonia. Cowboy-hatut eivät olleet varsinkin vanhoissa tv-sarjoissa usein nähtyjä huolitellusti muotoiltuja “kymmenen gallonan hattuja”, vaan todellisuudessa kaikkea muuta kuin huoliteltuja. Kaikenlaiset lätsät ym. Euroopassa yleiset päähineet olivat käytössä, sillä uusia uudisasukkaita saapui Euroopasta jatkuvasti
  • herrasmiehen pukukokonaisuus on usein kolmiosainen, eli siihen kuuluu takin ja housujen lisäksi liivi. Useimmilla ei ollut mitään vaihtovaatteita, vaan niillä ainoilla varusteilla mentiin kaikkialle. Kulunut puku siis sopii kuvaan.
  • kaukana erämaassa ja rajaseuduilla liikkuvat cowboyt, mainarit, metsästäjät, ym. eränkävijät käyttivät käytännöllisempiä asuja
  • ainoastaan intiaanien kanssa tekemisiin joutuneet metsästäjät (buckskinners) käyttivät intiaanien materiaaleja ja varusteita — normiuudisraivaajalle ei olisi tullut mieleenkään laittaa mitään intiaanien vaatteita päälleen
  • housunkannattimet ovat yleinen väline pitää housut ylhäällä, sillä housuissa ei ollut vyölenkkejä. Henkselit kiinnitetään tietysti napeilla. Housujen vyötärö ulottui myös huomattavasti korkeammalle kuin nykyään.
  • cowboy-bootseja ei oltu 1800-luvulla vielä keksittykään, vaan saappaat olivat tyypillisesti pyöreä- tai tylppäkärkisiä.
  • kaikki materiaalit ovat yleisesti nahkaa, villaa, pellavaa, tai puuvillaa. Jokainen tässä harrastuksessa pitkään mukana ollut tietää kertoa, miten nämä materiaalit ovat ylivertaiset pitempiaikaiseenkin 24h ulkona ja leirissä oleskeluun.

5. Naisten asut

Pearl Hart oli ensimmäinen naispuolinen postivaunujen ryöstäjä vanhassa lännessä.

Naiset voivat pukeutua miesten asuun, mutta jos haluaa elävöittää 1800-luvun naisen ajankuvaa, niin naisten asuihin löytyy ohjeita artikkeleista Natural Form – naisten vaatetus n. 1876 – 1882 ja Kuinka pukeutua kuin villin lännen lady.

Naisen asukokonaisuus koostuu seuraavista osista: mekko, hame, tai halkaistu ratsastushame, turnyyri, korsetit, viktoriaanisen ajan hattu, ajankohtaan kuuluvat korut ja tukkalaitteet (esim. sulat), ajankohtaan tyypillinen käsilaukku ja nauhakengät, liivipusero, leveät (alus-)housut (bloomers), tai viitta.

6. Buckskinnerit ja intiaanit

Nämä asut jätämme käsiteltäväksi muussa yhteydessä.

7. Ei sallittuja

Koska ajan henki on tärkeä osa yleisilmettä ja tunnelmaa, tietyt nykyaikaiset vaatteet ja varusteet on nimenomaisesti kielletty:

  • nykyaikaiset materiaalit, polyesterit, keinonahat, goretex, yms. lyhythihaiset T-paidat ym. “trikoot” ym. modernit materiaalit, paitsi jos niitä haluaa välttämättä käyttää näkymättömissä asun alla (emme kuitenkaan suosittele)
  • nykyaikaiset Cowboy-hatut (Country & Western -hatut, erilaiset markkinahatut), lippikset
  • farkut
  • kaikenlaiset urheilujalkineet ja maihinnousukengät riippumatta siitä mistä materiaalista ne on valmistettu
  • nyloniset, muoviset tai velcro-tarroilla kiinnitettävät varusteet
  • valmistajien, sponsoreiden tai joukkueiden logojen kiinnittäminen varusteisiin

8. Elokuvia ja tv-sarjoja

Uudemmista tv-sarjoista Deadwood ja Hell on Wheels ovat puvustuksen suhteen hyviä esikuvia. Jos B-westernit ovat mieleen, niin kyllä mallia voi toki niistäkin ottaa, kunhan tulee tiedostaneeksi, että mitä vanhempi raina, sitä räikeämpiä ja epäautenttisempia ovat myös kuteet, kuten esim. ne kuuluisat kymmenen gallonan hatut, koristeelliset liivit, cowboy-saappaat, ym.!

9. Esimerkki

Vaatteet:
– knalliksi muotoiltu vanha homburg-hattu kirpputorilta 15€
– vanha risa SA raidallinen peltipaita, Varusteleka 5€
– vanha villakankainen frakin liivi, Play It Again Sam 25€
– Bandanna-huivi käytettynä kirpputorilta 2€
– uudet henkselit, Varusteleka 7€
– uudet 1800-luvun malliset villakangashousut nettikaupasta 70€
– käytetyt tylppäkärkiset Bootfactoryn bootsit, joista leikattu nykyaikaiset remmit pois kirpputorilta 40€
Muut varusteet:
– silmälasit kirpputorilta 10€
– linssit vahvuuksin optikolta 60€
– patruunavyö 70€

10. Muutamia hyväksi havaittuja verkkokauppoja

Vakavasti harrastuksensa ottaville historian elävöittäjille vaatteita autenttisista materiaaleista:

Vihjeeksi myös tieto siitä, että Yhdysvalloissa sisällissodan univormut ovat halpoja kuin mikä. Noin parilla sadalla (plus rahti ja verot) voi saada koko pohjois- tai etelävaltiolaisen setin hatusta kenkiin ja ne ovat taatusti laadukkaita. Näitä myyvät mm. Blockaderunner ja monet muut.

Euroopassa: http://www.sutlers.co.uk/index.html

Amerikassa esim.:
blockaderunner.com
townsends.com (entinen jastownsend.com)

Lisää suosituksia hyvistä myyjistä löytyy esim. täältä: http://www.stonewallbrigade.net/membership/recommended-sutlers/

Edullisia western-asuja (saattavat olla osin keinokuitua):
riverjunction.com
historicalemporium.com

HUOM! Keinokuiduista valmistetut vaatteet eivät ole mukavia pidempiaikaisessa oleskelussa säiden armoilla, eivätkä ole turvallisia avotulen äärellä.

Linkkejä

Clothing Through American History https://books.google.fi/books?id=Nbs8ks20tt8C&printsec=frontcover&#v=onepage&q&f=false

https://vintrowear.wordpress.com/2011/05/30/get-your-old-west-on-real-cowboys-and-the-shirts-they-wore

https://truewestmagazine.com/the-evolution-of-western-wear/

Luettavaa

Foster-Harris, The Look of the Old West: A Fully Illustrated Guide. Viking Press, 1955.

Lindmier, Tom and Steve Mount, I See by Your Outfit: Historic Cowboy Gear of the Northern Plains, Glendo, WY: High Plains Press, 1996.

Beard, Tyler. 100 Years of Western Wear, Salt Lake City: Gibbs-Smith, 1993.

Stanley, Jerry. Cowboys & Longhorns: A Portrait of the Long Drive, New York: Crown Publishers, 2003.

Abbott, Edward C. We Pointed Them North: Recollections of a Cowpuncher.  Farrar & Rhinehart, 1939.

Bryson, Bill.  At Home.  New York: Doubleday, 2010.

—Weasel