Vasta-alkajan ohjeet historialliseen leireilyyn (kesken)

Tervetuloa historialeiriin!

Jos et ole aiemmin tutustunut historialliseen leireilyyn, saattaa mielesi vallata pelko entisajan kovasta elämästä, sekä karuista olosuhteista luonnonvoimien armoilla vajavaisilla varusteilla. Tämä mielikuva ei onneksi pidä aivan paikkaansa. Perinteisillä välineillä ja materiaaleilla on ihminen enenkin pärjännyt luonnossa, edellyttäen tietysti, että on niitä on.

Lähdetään heti liikkeelle siitä, että käsitys perinteisten materiaalien huonommuudesta nykyvarusteisiin verrattuna on väärä. Meille on pommitettu goretex-uskovaisuutta siinä määrin, että luonnossa pärjäämistä ilman nykyteknologiaa monet pitävät jo mahdottomana.

Toki teknologia on synnyttänyt varusteita, joita sadan kilometrin vaelluksella on huomattavasti miellyttävämpi kantaa, mutta missä keinokuidut häviävät luonnonkuiduille, on mm. villan ylivoimaiset ominaisuudet, joita teknologia ei yhäkään pysty täydellisesti toisintamaan.

Tällä sivulla käsitellään hieman historialliseen leireilyyn tarvittavia varusteita. Mitään täydellistä opasta ei tästä tule. Jos aihe kiinnostaa enemmän, hanki itsellesi kahdeksanosainen The Book of Buckskinning -kirjasarja, jossa kerrotaan kaikki yksityiskohtia myöten.

Tämä artikkeli on pieni johdatus aiheeseen niille, jotka eivät vielä ole tutustuneet tähän jaloon harrastukseen.

1. Mitä tarvitset käydessäsi leirissä päiväkylässä

Useimmille ensikosketus historialeiriin on yleensä avoimien ovien päivä. Jos haluat päästä osalliseksi leirin tunnelmaan muutenkin kuin vain läpi kävellen, eli viipymällä siellä hieman kauemmin, on hyvä valmistautua muutamalla perusasialla.

Oletettavasti olet jo tullut ajatelleeksi pukeutua sopivasti. Ohjeita historiallisesta pukeutumisesta miehille löytyy täältä.

Juoma-astia

Ota mukaasi vähintäänkin pelti- tai emalimuki (ei kuvioituja) tai kuksa, jos et mitään muuta saa kulkemaan.

Motonet teräsmuki
Muurla emalimuki

Ruokailuvälineet

Jos leirissä tarjotaan ruokaa, älä oleta, että sinulle on tarjota myös ruokailuvälineet. Siksi kannattaa aina ottaa mukaan ainakin veitsi ja lusikka, ehkä jopa haarukkakin, sekä tietysti ajanmukainen lautanen, joka on joko pelti/emalilautanen, tai puinen. Koska leirissä on harvemmin tarjolla pöytäpintaa jonka ääressä ruokailla, ja ruokakin on useammin pataa tai soppaa, lautasessa kannattaa olla korkeat reunat.

Ole kunnioittava historiallisen leirin ajankuvaa kohtaan, äläkä tuo keittiöstäsi hackmanin, iittalan tms. aterimia leiriin. Mummon vanhat hopeat kelpaavat ruokailuvälineiksi oivallisesti. Näitä löydät myös kirpputorilta melko edullisesti. 1800-luvulla nelipiikkinen haarukka on jo yleinen (1700-luvulla niitä ei vielä ollut). Ruokailuveitsenä käy hyvin perinteinen puukahvainen puukko.

Emaliastiat olivat jo yleisiä ja melkeinpä mikä tahansa vanha suomalainen emalilautanen kelpaa, jos siinä ei ole marimekkomaisia kuvioita tms. Perinteiset posliiniastiat kelpaavat myös, jos ne ovat kuviottomia tai niissä on 1800-luvun aikaan sopiva kuviointi (kuten esim. vanhat kiinalaiset posliinit, joita tuotiin niin Suomeen kuin Amerikkaankin suuria määriä jo 1600-luvulta asti). Leiriin et kuitenkaan halua tuoda posliinia, sillä siellä se kuitenkin rikkoontuu helposti.

Oma istuin

Jos aiot istahtaa pidemmäksi aikaa, tuo mukanasi itsellesi oma istuin. Leiristä löytyvät istuimet ovat aina jonkun omia, ja omistaja myös olettaa jossain vaiheessa pääsevänsä siihen istumaan. Jos et löydä ajankuvaan sopivaa istuinta, älä missään nimessä tuo mitään puistakaan modernia puutarhatuolia kuvitellen, että se sopisi leiriin.

Helpoin ja kevyin kuljettaa on taitettava jakkara kangasistuimella. Hiukan hankalampi kannettava on ns. ohjaajantuoli. Molemmissa tulisi istuinosan luonnollisesti olla yksiväristä telttakangasta tai peräti nahkaa.

Taittuva jakkara kangas- tai nahkapäällisellä
Ns. ohjaajantuoli
Amerikan sisällissodan aikainen taittotuoli

Jos et löydä istuinta, joka on oikean näköinen, älä tuo sellaista ollenkaan. Jos koet itsesi niin arkajalaksi ja haluat jotain istuinsuojaksi maata vasten, niin älä missään nimessä tuo mitään modernia solumuovia tai muuta nailonia, vaan ota mukaan pätkä valkoista telttakangasta tai päällystä pala makuualustaa telttakankaalla. Telttakangasta saa esim. Laatuteltta Vilkmanilta Klaukkalasta.

Sateensuoja

Jos ostat tarpeeksi suuren palan, se toimii tarvittaessa myös sadeviittana. Sateenvarjoja 1800-luvulla toki oli. Kahvat olivat tuohon aikaan ruskeaa rottinkia tai puuta ja kankaan väri järjestään musta. Aurinkovarjot erilaisin pitsikoristein olivat yleisiä (ja ne olivat myös erityisesti intiaanien mieleen). Modernin sateenvarjon muovista kahvaa ei kukaan halua katsella leirissä, joten pidä se piilossa.

Lämmintä päälle

Iltanuotiolla istuessa tulet varmasti jossain vaiheessa kaipaamaan lämmittävää huopaa johon kääriytyä. Älä missään nimessä hanki itsellesi mitään keinokuituista huopaa, sillä se on avonuotion äärellä vaarallinen. Halpa armeijan ylijäämähuopa kelpaa hyvin, tai jopa kaksi, kunhan se on villaa. Kunnollisista villahuovista enemmän alempana.

Leirikyläilyn muistilista

 • mukaan juoma-astiaksi pelti- tai emalimuki (ilman kuvioita) tai kuksa
 • jos oletat ruokailevasi, ota mukaan veitsi, lusikka ja haarukka mummon jäämistöstä…
 • sekä lautanen tai mielummin matala kulho, mielummin puuta tai metallia kuin posliinia
 • taitettava jakkara tai tuoli
 • kosteuden/sateensuoja valkoista telttakangasta

Yksityiskohdat

Jos ensikertalaisena leirissä käydessäsi joku näistä yksityiskohdista ei kuitenkaan autenttisuudessaan ihan yllä edellä kuvattuihin tavoitteisiin, niin se ei ole niin vakavaa, kunhan se ei ole liian näkyvää.

2. Leirissä yöpyminen

Jos yövyt vieraana toisen teltassa, sinulla voi käydä onni ja peti löytyy valmiina talon puolesta. Oletettavimmin heillä ei kuitenkaan ole rajattomasti huopia ja turkiksia, joten sinun kannattaa varata mukaan kaipaamiasi varusteita. Teltan omistajasta riippuen voi olla, että he eivät ehkä halua nähdä teltassaan moderneja makuupusseja ym. Kannattaa varustautua vähintään muutamalla kunnollisella villahuovalla.

Kylmän torjuminen leirissä

Monille suurin este leirissä yöpymiseen on epäilys pärjäämisestä vanhan ajan varusteilla kylmässä yössä. Jos on varustautunut vanhan ajan malliin kunnolla, ei pärjäämisestä ole mitään epäilystä. Saatat jopa yllättyä, että se on paljon mukavampaa kuin moderneilla välineillä.

Halvinkin makuupussi on ihan kelpo laite sopivissa olosuhteissa, eikä siinä nukkumista teltan piilossa kukaan moiti, mutta jos sattuu pidempiaikainen kostea ilma yllättämään, niin yllättää epämukavuudellaan nihkeän kosteaksi muuttunut makuupussikin. Koska ilmankosteutta on vaikea estää imeytymästä kaikkialle, modernit materiaalit ennen pitkää kastuvat läpimäriksi, eikä niitä voi leiriolosuhteissa saada kuiviksi. Sen sijaan villa on aina lämmin ja tuntuu märkänäkin kuivalta. Sen sijaan villahuopien tai turkisten välissä säilyy lämmin ja kuiva leiritunnelma, vaikka leirin aikana sataisi koko viikon. Samaa ei voi sanoa moderneista välineistä.

Jos on pelkotiloja leireilystä huonoilla keleillä, niin kerrottakoon, että sateensuojassa pelkkien villahuopien välissä syntyy kuiva ja lämmin mikroilmasto, joka eristää kurjemmankin kelin kokonaan ulkopuolelle. Tällä tavalla on vietetty jopa päiväkausia kestäneitä sadejaksoja ilman ongelmia nimimerkillä “kokeiltu on!”

Cowboyn makuupussi

Cowboy Bed Rollissa yhdistyy sekä kosteudeneristys että lämpimänä pysyminen. Ulkokuori on vesieristettyä telttakangasta ja sisäpuolella on villahuopia niin monta kuin haluaa.

Koko paketti taitellaan ja rullataan isohkon makuupussin kokoiseen nippuun. Tällainen riittää kesäkeleillä lähes kaikissa olosuhteissa, jopa paljaalla maalla. Halutessaan pakettiin voi lisätä solumuovisen retkeilypatjan tai ilmapatjan ilman, että paketin massa kasvaa oleellisesti.

Wikipediakin tuntee Cowboy Bedrollin https://en.wikipedia.org/wiki/Cowboy_bedroll

Huovat

Kunnon huovan materiaalina mikään ei voita aitoa villaa. Amerikan historiassa Hudson’s Bay:n huovilla on ikioma sijansa. Se oli metalliesineiden rinnalla tärkeimpiä kauppatavaroita ja vaihdon välineitä. Näitä vastaavia huopia myy edullisesti esim. hudsons-bay.de, joiden “5 point blanket” on paksuin ja lämpimin. Haluat näitä Suomen kylmiin öihin mielellään ainakin kaksi, kylmemmällä kelillä neljä. 90 euron kappalehinta voi ensin tuntua kalliilta, mutta ne ovat paksuja ja hintansa arvoisia. Hanki edes yksi. Kiität siitä itseäsi myöhemmin leirissä.

Varustelekasta voi joskus löytää parempia armeijan ylijäämähuopia alle viiden kympin, mutta varmistu ensin, että ne ovat varmasti villaa ja tarpeeksi paksuja. Ohuempia huopia kannattaa vastaavasti hankkia useampia.

Yhdestä suuresta huovasta pystyy myös valmistamaan itselleen lämpimimmän mahdollisen takin, eli Capoten.

Turkikset ja nahat

Lämpimin turkikista on biisonintalja. Yksi iso talja riittää makuualustaksi tai peitoksi kahdellekin hengelle. Kahdella taljalla pärjää missä tahansa olosuhteissa. Tuhannen euron investointiin ei herkästi lähde, ennen kuin on viettänyt useamman leiriviikon.

Jos tällaiseen luksukseen ei ole varaa niin käytännössä yhtä hyvä ratkaisu on kuusi lampaantaljaa yhteen ommeltuna. Ei näytä ihan samalta, mutta toimii. Ikeasta on parhaimmillaan tarjouksessa saanut (valitettavasti valkoisia) taljoja jopa kympillä. Näitähän löytyy kyllä joskus hyvinkin edullisesti kun osaa etsiä.

Muutkin turkikset toki toimivat, mutta esim. porontaljoista voi lähteä karvaa niin paljon, ettet makuualustaksi sellaista halua.

Kun nahasta ylipäätään on kyse, aivoparkittu nahka on ehdottomasti paras. Se on kestävää, oikein käsiteltynä ja savustettuna jopa vedenpitävää, eikä paina “juuri mitään”. Aivoparkki on käsityönsä vuoksi kallista, mutta sen jälkeen paras vaihtoehto on ehdottomasti kasviparkittu nahka. Kromiparkitut ym. tunnistaa nahan harmaasta sävystä. Metalliparkit luonnollisesti myös painavat enemmän, eikä niistä kevyttä vaatetta saa aikaan. Nämä ohjeet pätevät yhtälailla myös taljoihin.

Kosteudeneristys

Maata vasten makaavat luonnomateriaalit on hyvä eristää maakosteudelta, etteivät ne mene pilalle. Makuualustaksi kesäkaudella voi täysin riittää yllä kuvatut luonnonmateriaalit, mutta jollei ole autenttisessa primitiivihengessä liikkeellä, eikä kotona ole kunnollisia olosuhteita varusteiden kuivaamiseen reissun jälkeen, on järkevintä pitää peti ja varusteet takuuvarmasti maakosteudelta kuivana. Kesä kuivaa minkä kesä kastaa, mutta joskus tulee tilanteita, jossa varusteita ei saa aurinkoon kuivumaan ja silloin voi olla parempi jos ne eivät olisi kastuneetkaan.

Huonon kelin ja huonosti valitun telttapaikan yllättäessä saattaa herätä lammikosta. Jos peti ei ole irti maasta, esim. lautalaverin päällä (tai peräti kenttävuode), eristeeksi kannattaa kaiken alle asettaa kunnon muovipressu tai telttakangas (canvas), joka reunoilta yltää myös reunoilta ylös estämään vettä pääsemästä sänkyyn. Lievettä voi olla syytä varata riittävästi jos keli alkaa oikein kunnolla tulvimaan. Huonosti pitävän teltan omistajalla kannattaa olla yksi telttakangas petipaikan peittämiseen kovalla sateella. Alustaksi kannattaa kerralla hakea tukevampaa muovipressu, jonka voi leikata tarvittavaan kokoon ja se kestää käyttöäkin pidempään. Muovipressujen kanssa pitää olla tarkkana ettei se pilkota teltan reunoista ulos kaikkien nähtäväksi.

Maaeristys

Jos edellä mainitut asiat ovat kunnossa, lämpimänä pysyminen yöllä ei vaadi jatkuvaa nuotion ylläpitoa tai kaminaa telttaan. Laita suosiolla makuupaikan pohjalle solumuovia niin paljon kuin sielu sietää. Ei se siellä muita häiritse. Riittävä eristys on subjektiivinen asia. Mitä vähemmän huopia ja taljoja sinulla on, satsaa sitä paksumpaan retkipatjaan.

Jos kovalla tai epätasaisella maalla nukkuminen ei kutsu puoleensa, niin teltan näkymättömiin katoaa hyvin kevyt kenttävuode, tai maata vasten voi laittaa vaikkapa pätkän puuritilämattoa tasoittamaan petipohjaa.

Meillä kaikilla on erilainen kylmän sietokyky, mutta kokeiltuasi tulet yllättymään kuinka hyvin perinteiset materiaalit toimivat ja tuo yllä kuvattu cowboy bedroll saattaa osoittautua sinullekin täysin riittäväksi.

3. Telttamalleja

Laavu

A-teltta

Pyramidi

Wall Tent

Tipi

Pukeutuminen leirissä kylässä käydessä

Periootikorrektius

Show Day

4. Mikä ei sovi leiriin

Jos tuot leiriin jotain, mikä ei ole ajanmukaista, pidä se poissa näkyvistä. Yleisohje on se, että mikäli telttasi ovi on kiinni, sisällä saa olla mitä tahansa. Ei silti ole korrektia että teltasta sisään ja ulos kulkiessa teltassa olevat modernit välineet näkyvät ulos.

Mikäli olet leirissä muuna aikana kuin avoimien ovien päivänä, tee parhaasi että pidät modernit varusteet visusti piilossa, tai naamioi ne niin etteivät ne pistä silmään.

Ajanmukaisia materiaaleja ovat villa, pellava, puuvilla, nahka ja puu, eli ylipäätään kaikki luonnomateriaalit. Luonnollisesti suurin osa kaupan olevista kuoseista ovat moderneja, eivätkä parhaalla tahdollakaan sovi 1800-luvun ajankuvaan.

Useimpia moderneja telttoja on mahdoton naamioida niin, etteikö siitä huomaisi, että yritetään naamioida modernia telttaa.

5. Tulossa:

Keittiö

 • Tulialustat
 • Paistinpannut
 • Kattilat
 • Kulhot yms.
 • Kauhat

Tulenteko

 • Tulentekopaikan perustaminen ja suojaaminen, lapio
 • Sytytysvälineet, tulitikut
 • Tulen pitäminen teltassa, tipi, kamina
 • Leirikäyttöön sopivat puulajit
 • Vaatetus avotulen ääressä
 • Tulipaikan palauttaminen alkuperäiseen olotilaansa

— Weasel